A sült rizs Délkelet-Ázsia maradékmentője. Minden országban változtatnak rajta egy kicsit, és azon is múlik, milyen lesz, hogy éppen mi van otthon. Ezt a szemléletet érdemes átvenni, mert ahol akad egy-két adag maradék rizs és némi zöldség a hűtőben, ott bármikor bevethető. A zöldségek tetszés szerint cserélhetők. Dúsíthatjuk zöldborsóval vagy zöldbabbal, póré helyett mehet bele újhagyma, és jól áll neki pár levél kínai kel, spenót vagy mángold. Pár rózsa brokkolitól vagy karfioltól sem fog megsértődni.

  • 20 dkg főtt rizs (hidegen)
  • 3 cm gyömbér
  • 10 cm póréhagyma
  • 1 kisebb chili paprika
  • 2×3 ek növényi olaj
  • 1 kápia paprika
  • 1 sárgarépa
  • 3 szál újhagyma
  • 15 dkg tofu vagy maradék csirkehús
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 kisebb tojás
  1. Legjobb, ha tegnapi maradék rizzsel dolgozunk, ha nincs, akkor főzzünk ki egy bögre mosott rizst dupla mennyiségű sós vízben, és hagyjuk kihűlni. Kicsit lazítsuk fel, hogy ne álljon össze.
  2. Egy serpenyőben felforrósítunk 3 evőkanál olajat (repce vagy napraforgó), rádobjuk a csíkokra vágott – vagy nagy lyukú reszelőn lereszelt – répát és 1-2 percig pirítjuk, míg félig megpuhul, majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát.
  3. Ha tofuval dolgozunk, azt is hozzátesszük a felcsíkozott paprikával együtt, és ha a tofu széle megpirult, az egészet félretesszük egy edénybe.
  4. A serpenyőbe tesszük a másik 3 ek olajat, rádobjuk a gyufaszálra vágott gyömbért, és 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a felkarikázott chilit, 2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a rizst, kicsit pirítgatjuk, végül rákanalazzuk a szójaszószt. Mehet mellé a répás-hagymás keverék a tofuval. Ha maradék csirkével csináljuk, azt most tesszük hozzá, és rázogatva tovább pirítjuk. 
  5. Középre csinálunk egy kis lyukat, beleütjük a 2 felvert tojást és folyamatosan kevergetve lazára sütjük.
  6. A sült rizst frissen, forrón tálaljuk!

Jó étvágyat!

Hogy csinálják a nagyok? Sokak szerint a világ legjobbja:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...