Óriási különbségek vannak a megyei nettó átlagkeresetek között. Budapesten például 413 ezer forint az átlag, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze majdnem feleannyi: 238 420 forint.

Még a gazdagabb vidéki megyék fizetései sincsenek a budapesti bérek közelében sem – írta meg a HVG a KSH friss adatai alapján. A közölt adatokból kiderült, hogy 334 920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon 2022 első három negyedévében.

Csakhogy óriási különbségek vannak az ország különböző részei között: a budapesti 413 ezer forintos szám annyira felhúzza az átlagot, hogy még a második helyen végző Győr-Moson-Sopron megyei átlagbér is 67 ezer forinttal van a budapesti alatt.

Szomorú adat az is, hogy tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Sőt, két megyében még a 250 ezret sem éri el az átlag: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Fontos kiemelni, hogy ezek nem a medián keresetek. A medián az az adat, amelynél az emberek fele több pénzt keres, a másik fele kevesebbet. Ebből tehát még pontosabb képet lehetne kapni a valós állapotokról. Következtetni ugyanakkor lehet a mediánra is a KSH mostani átlagbért taglaló adataiból: szeptemberben ugyanis nettó 63 ezer forinttal volt  kevesebb az országos medián az országos átlagnál. Ennyit kell tehát körülbelül levonni az átlagbérből, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 175 420 forintos mediánt jelent.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Ezeket az alapvető fogásokat ne készítsd, ha spórolnál

Az elmúlt egy évben az infláció olyan mértékben megugrott, hogy már az is szinte megfizethetetlen, ami eddig alapvető fogás volt a vacsoraasztalnál. Kalkulátorunk segítségével...

Már az olcsó is drága – Amit eddig olcsó ételnek hittél, már nem az!

Vigyázz, mert már a legegyszerűbb, legolcsóbb ételek elkészítése is olyan drága lehet, hogy azt egy átlag fizetésből nehéz kigazdálkodni. Nem vicc: a sajtos-tejfölös lángos...

Mutatjuk, mennyivel lehetne több a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével

A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak - ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás....