Óriási különbségek vannak a megyei nettó átlagkeresetek között. Budapesten például 413 ezer forint az átlag, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze majdnem feleannyi: 238 420 forint.

Még a gazdagabb vidéki megyék fizetései sincsenek a budapesti bérek közelében sem – írta meg a HVG a KSH friss adatai alapján. A közölt adatokból kiderült, hogy 334 920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon 2022 első három negyedévében.

Csakhogy óriási különbségek vannak az ország különböző részei között: a budapesti 413 ezer forintos szám annyira felhúzza az átlagot, hogy még a második helyen végző Győr-Moson-Sopron megyei átlagbér is 67 ezer forinttal van a budapesti alatt.

Szomorú adat az is, hogy tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Sőt, két megyében még a 250 ezret sem éri el az átlag: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Fontos kiemelni, hogy ezek nem a medián keresetek. A medián az az adat, amelynél az emberek fele több pénzt keres, a másik fele kevesebbet. Ebből tehát még pontosabb képet lehetne kapni a valós állapotokról. Következtetni ugyanakkor lehet a mediánra is a KSH mostani átlagbért taglaló adataiból: szeptemberben ugyanis nettó 63 ezer forinttal volt  kevesebb az országos medián az országos átlagnál. Ennyit kell tehát körülbelül levonni az átlagbérből, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 175 420 forintos mediánt jelent.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...