Minden hónapban van egy hétvégi nap, amikor a múzeumokba a gyerekek, fiatalok, a kiskorúakat kísérő felnőttek ingyen léphetnek be. A Szépművészeti Múzeum esetében ez nap minden hónap harmadik szombatja, vagyis legközelebb május 20-án élhetünk a lehetőséggel. Mutatjuk a részleteket.

Akár minden hétvégére szervezhetünk kulturális programot: a családosok, fiatalok nemzeti ünnepeken, illetve minden hónapban a múzeumok által kijelölt napokon belépődíj megváltása nélkül látogathatják az intézmények állandó kiállításait. A legnépszerűbb múzeumok ingyenes napjait itt listáztuk.

Szépművészeti Múzeum ingyenes belépés

A Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon, mely az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig. Az állandó kiállításokat minden hónap harmadik szombatján ingyenesen látogathatja a 6–26 éves korosztály. A 18 év alattiakat kísérő felnőttek (legfeljebb kettő) szintén ingyenesen kapják a belépőjegyet, ettől válik csak igazán családiassá a hangulat.

Az intézmény azok számára is kínál kedvezményt, akik az időszaki kiállításokat szeretnék megtekinteni:

50%-os családi kedvezmény

Szépművészeti Múzeum sdőszaki és állandó kiállításaira is vonatkozik az a kedvezmény, amelyet kiskorúakat kísérő felnőttek élveznek. A 6–26 éves korosztály minden kiállításra 50%-os kedvezménnyel válthat belépőt, a családi kedvezmény azonban lehetővé teszi, hogy a legalább két, 18 év alatti gyereket kísérő egy, de legfeljebb két felnőtt ugyanebben a kedvezményben részesüljön.

Nagycsaládokra vonatkozó kedvezmény

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagjai plasztikkártyájuk felmutatása mellett további kedvezményt kapnak: az eltartott gyermekek (26 éves korukig) ingyenesen léphetnek be, a felnőttek pedig 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításaira. Az időszaki kiállításokra a szülők 50%-os, az eltartott gyermekek (26 éves korukig) 75%-os kedvezményt kapnak. A szülők akkor is igénybe vehetik a kedvezményt, ha a családjuk nélkül, önállóan szeretnének kiállítást nézni.

Egyszülős családok kedvezménye

A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításait az Egyszülős Központba regisztráltak plasztikkártyájuk felmutatása mellett a következő kedvezményeket vehetik igénybe: az eltartott gyermekek (26 éves korukig) ingyenesen léphetnek be, a felnőttek pedig 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításaira. Az időszaki kiállításokra a szülők 50%-os, az eltartott gyermekek (26 éves korukig) 75%-os kedvezményt kapnak. A szülők akkor is igénybe vehetik a kedvezményt, ha a családjuk nélkül, önállóan szeretnének kiállítást nézni.

Gyerekprogram: Szombati Szemezgető

2023. május 20. 11:00 – 12:30

A szombati szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyait tanulmányozhatják a kicsik. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkedhetnek, azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan.

„A Szemezgető májusi alkalmán a szokásoké lesz a főszerep. Tájakon és korokon átívelő utazásunk során régi népszokásokat elevenítünk fel és a festmények segítségével 400 évvel ezelőtti tavernákban vendégeskedünk” – írja a múzeum. A program díja igen jelképes, 500 forint/gyerek. Részletek itt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...