Az egész család szereti: 5 egészséges és laktató rizses étel

A rizst a magyar konyha unalmas köretként használja, pedig egy kis nyitottsággal olcsó és szerethető fogásokat tudunk készíteni főszereplésével.
Tacu tacu
4 főre
- 200 g lencse vagy bab (száraz tömeg)
- 100 g hosszú szemű rizs (száraz tömeg)
- 2 evőkanál finomra vágott csilipaprika
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 fej lilahagyma finomra vágva
- 1 dl olaj
- 4 db tojás
A rizst és a lencsét külön ressre főzöm, összekeverem, durván összetöröm, sózom, elkeverem a csilivel, a hagymák felével.
Egy serpenyőben felhevítem az olaj felét, megpirítom rajta a maradék hagymát. Beleborítom a masszát, folyamatosan rázogatva sütöm, ha kell utánolajozom a serpenyőt, egy szépen körbepirított masszát kell kapjak.
A tojásokat a serpenyőben egy kis olajon megsütöm és a rizses babbal tálalom.

Rizs, hagyma, lencse, gomba és sajt
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 200 g gomba feldarabolva (lehet laska, csiperke, erdei is, ami akad jó áron) csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma finomra szeletelve
- 200 g nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
- 1/2 dl olaj
- őrölt fekete bors
- só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. A hagymát és a gombát magas lángon megpirítom az olajon, összeforgatom a rizzsel és a sajttal.

Rizs és lencseterrine répával
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 30 dkg zöld lencse
- 4 db közepes répa
- 6 dl tejszín
- 15 dkg friss kecskesajt
- 4 db tojás
- 4 ág kakukkfű
- 3 db babérlevél
- egy fej fokhagyma keresztben kettévágva
- egy fej vöröshagyma keresztben kettévágva
- só
- bors
A répákat feldarabolom, 3 dl tejszínben a kakukkfűvel puhára főzöm. Kidobom a kakukkfüvet, leszűröm a tejszínt, elkeverem két felvert tojással, és a kihűlt répákkal együtt pépesítem. Sózom, borsozom.
Kiolajozok egy formát és az aljába öntöm a répás pürét. 110 fokon 20-30 percig sütöm, a közepe még remegjen. Hagyom kihűlni.
Közben a hagymákkal, babérlevéllel félkészre főzöm a lencsét. A fűszereket kidobom belőle, leszűröm a levét.
A maradék tejszínt simára keverem a felvert tojásokkal, a kecskesajttal, beleforgatom a lencsét, sózom, borsozom. A réparétegre öntöm és visszatolom a 100 fokos sütőbe további 20 percre, a közepe még remegjen, amikor kiveszem.
Teljesen kihűlve tálalom.

Sajttal töltött rizsgolyó
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
- 200 g zsemlemorzsa 100 Ft
- 2 db tojás 140 Ft
- 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
- 1 dl olaj a sütéshez 70 Ft
- só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.
A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele.
A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.

Klasszikus tojásos rizs
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 8 db tojás 560 Ft
- 1 dl olaj 70 Ft
- 200 g fagyasztott zöldborsó kiolvasztva 200 Ft
- só
A rizst két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm (a recept alkalmas maradék, kissé kiszáradt rizs újrahasznosítására is.
A tojásokat felverem. Mivel pirítani kell, érdemes adagonként elkészíteni a serpenyőben. Egy serpenyőben az olajat felhevítem, ráöntöm a tojást, elkezdem egy habverővel keverni, hozzáadom a rizst és legmagasabb lángon szikkadtra sütöm.
A végén keverem bele a kiengedett zöldborsót, az nem igényel hőkezelést.
