Orbán Viktor legújabb kormánya négy hónapja van hatalmon, és mára már nyíltan megszegte a két legfontosabb választási ígéretét. Azt mondták ugyanis a kampányban, hogy nem lesz adóemelés és nem lesznek megszorítások, megvédik a rezsicsökkentést és nem drágul a gáz meg a villany. Mint megírtuk, a gáz és az áram ára jelentősen növekszik a rezsicsökkentés megvágása miatt, az adóemelés első áldozatai pedig a kisvállalkozók.

Mint kiderült, a katás vállalkozások 90%-a ráfarag az új törvényre, miszerint csak magánszemélynek számlázhatnak és csak főállásban végezhetik a tevékenységüket. Megtudtuk azt is, hogy az egészségügyi dolgozók – és így a betegek is – rosszul járnak majd. Ennél azonban jóval szélesebb körnek árt az új intézkedés.

Az autóvezetéshez szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzése már most is legalább 400 ezer forintba kerül egy kezdő vezetőnek. Azzal, hogy a jellemzően kisadózó egyéni vállalkozóként dolgozó vezetésoktatókat elzárják a katázás lehetőségétől, ez a költség a számítások szerint bőven félmillió forint fölé kúszhat. A vezetésoktatók kénytelenek lesznek árat emelni, mivel rengeteg a költségük, és ezen felül most adózniuk is többet kell majd.

Szintén durván emelkedhet az ételházhozszállítás ára is. A futárok nem véletlenül tüntetnek nagyon vehemensen a katatörvény ellen. Számításaik szerint az adóterhek növekedése a mostani 500-900 forintos kiszállítást több ezer forintra drágítja majd meg. Ráadásul nagyon valószínű, hogy sok futár abba kell hagyja a tevékenységét, így a kiszállítási idők is megnövekedhetnek.

Jól látszik tehát, hogy a katatörvény ugyan egyértelműen a kisvállalkozóknak okoz elsődlegesen sérelmet, de a hatása ennél sokkal drámaibb lesz. Mindenki megfizeti majd az árát, aki magánorvoshoz megy, autót vezetne vagy rendelne egy pizzát. A sor nem ér véget itt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...