Bárkivel előfordulhat, hogy elveszti az állását, de csak úgy, mondvacsinált okokra hivatkozva senkit sem rúghatnak ki. A jogszabályok szigorúan rögzítik, milyen esetben és hogyan küldhetik el a munkavállalót, nem árt ezekkel tisztában lenni. Mutatunk mindent, amit tudnod kell.

A munkaviszonyt megszüntetni akkor és úgy lehet, ahogy azt a munkaszerződésben leírták. Általánosságban, a munkáltató az alábbi módokon mondhat fel a beosztottnak 2023-ban:

Felmondás közös megegyezéssel

Ez a „legbékésebb” megoldás. Jellemzően az egyik fél kezdeményezi, viszont olyan feltételekkel teszi ezt meg, amelyek a másik szereplőnek is elfogadhatóak. A felek megegyeznek, így születik meg a közös álláspont.

Fontos: ebben az esetben a munkavállaló később csak rendkívüli körülményekre hivatkozva támadhatja meg jogilag a döntést. (Ilyen lehet pl. az, ha megtévesztették.)

Munkáltatói felmondás

Az indoklás a legfontosabb eleme a munkáltatói felmondásnak. A felmondás indoka csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos

  • magatartásával (pl. rendszeresen késik),
  • képességével (pl. nem eléggé képzett)
  • vagy a munkáltató működésével összefüggő ok (a leggyakoribbak: létszámcsökkentés, átszervezés, szervezeti egység, telephely, fióktelep megszüntetése) lehet.

Azonnali hatályú felmondás a munkáltató részéről

Ez a legdrasztikusabb módja a felmondásnak. A munkáltató akkor szüntetheti meg azonnali hatályú felmondással a munkaviszonyt, ha a másik fél

  • a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi (pl. ittasan megy be dolgozni),
  • illetőleg egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi (pl. bűncselekményt követ el).

Az indoklásnak itt is világosnak és valósnak kell lennie

Felmondás próbaidő alatt a munkáltató részéről

2023. január 1-jével módosult a Munka Törvénykönyve. Az egyik változás röviden, hogy a munkáltatónak a  próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást is meg kell indokolnia, amennyiben azt a munkavállaló kéri. A felmondás indokának szintén valósnak és okszerűnek kell lennie.

Bárhogyan is mondtak fel neked, ha úgy érzed, valami nem stimmel, érdemes szakértő segítségét kérni. Szerinted jogtalanul küldtek el? Ilyenkor van szükség ügyvédre.

Mi van a munkaszerződésben?

A munkáltatónak a jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia, amennyiben úgy dönt, felmond a beosztottnak. Ahogy korábban írtuk, a munkaszerződés szabályozhatja, milyen esetekben mondhatnak fel neked, továbbá az is szerepelhet benne, milyen kötelezettséggel jár a felmondás (ilyen lehet pl. a titoktartás, felmondási idő, végkielégítés). Ezekről részletesen itt olvashatsz.

Mikor nem mondhatnak fel?

Vannak bizonyos időszakok, amikor a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt: ilyen a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés és a lombikbébi programban való részvétel első 6 hónapja.

Álláskeresés és minden más – egy helyen, röviden, érthetően!

Villámcsapásként ért, hogy kirúgtak? A legjobb, ha adsz magadnak pár napot, amíg sikerül megemésztened a helyzetet, hogy utána tiszta fejjel, a tennivalókra koncentrálva léphess tovább. Merthogy feladatod lesz bőven:

Ezeknek utánajárni idő és nem kevés fáradság – volt eddig. A Hóvége azért gyűjtötte egyetlen menüpont alá (Munkanélküliség) a legfontosabb információkat, tudnivalókat, hogy netes kutakodás helyett a lényegre figyelhess: arra, hogy minél hamarabb munkát találj.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...