Akár sejtetted, mi vár rád, akár a semmiből rukkoltak elő a nagy hírrel, érdemes közbevágás nélkül, csendben végighallgatni, hogy miért küldenek el. A munkáltatónak pontosan meg kell indokolnia a döntését, emellett azt is tisztázni kell, mennyi időt vagy kénytelen még ott dolgozni, mi lesz az anyagiakkal. Hiába mondtak fel, a te érdeked, hogy ne dobd be rögtön a gyeplőt – mutatjuk, mire figyelj!

Nem könnyű, amikor kész tények elé állítanak: még azt is megviseli egy hirtelen felmondás, akinek alapból kötélből vannak az idegei. Ha még sehonnan sem küldtek el, akkor azért, ha pedig már egyszer átélted, de nem vagy biztos benne, hogy minden szabályosan zajlott, akkor azért tekintsd át, mit kell tenned ilyen helyzetben. Kezdjük az elején!

Jogszerűen mondtak fel nekem?

Ha felmondásra kerül a sor, nem mindig tudjuk eldönteni, a munkáltató az előírásoknak megfelelően járt-e el. A munkaviszony alapvetően közös megegyezéssel vagy felmondással (ebből van munkáltatói, azonnali hatályú, próbaidő alatti) szüntethető meg, de nagyon fontos, csak úgy senkit sem rúghatnak ki.

A munkáltatónak meg kell indokolnia a döntést, ami a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Az indoklásnak világosnak, valósnak és okszerűnek kell lennie.

Tehát azzal, hogy „a munkáltató részéről más elképzelés alakult ki a munkakör betöltésére vonatkozóan”, esetleg „a munkavállaló súlyosan megszegte a munkaviszonyból eredő kötelezettségét” típusú sablonszövegekkel nem rúghatnak ki. Egyszerűen azért, mert nem derül ki belőle semmi konkrétum.

Hallgass és figyelj!

A fentiek miatt érdemes csendben, a lehetőségekhez mérten higgadtan végighallgatni, miért küldenek el. Ha tudsz, készíts jegyzetet, ez a későbbiekben jól fog jönni, amennyiben úgy érzed, nem szabályosan jártak el veled szemben.

Mikor fordulj ügyvédhez? Abban az esetben, ha úgy találod, jogtalan eljárással bocsátottak el. Perrel fenyegetni a munkáltatót nem túl okos lépés, előbb beszélj egy hozzáértővel, és hagyd, hogy ő tegye meg a szükséges intézkedéseket. 30 napon belül fordulhatsz munkaügyi bírósághoz, ezért a jogi tanácsadást célszerű minél hamarabb megejteni.

Mennyi időt kell ledolgozni?

A felmondás nem feltétlenül jelenti azt, hogy már soha többé nem kell betenned a lábadat a munkahelyedre. A felmondási idő 30 nap, de ha a munkáltató mond fel, ez az ott töltött idő után meghosszabbodik (3 év után 5 nappal, 5 év után 15 nappal, és így tovább).

A munkáltató felmondása esetén köteles a munkavállalót legalább a felmondási idő felére a munkavégzés alól felmenteni. (Persze van, amikor ezt a munkaadó teljes egészében elengedi, hiszen valljuk be, kinek van kedve gőzerővel hajtani, ha már csak napjai vannak az adott munkahelyén? Na, ugye.) A munkavégzés alóli felmentés tartamára a munkavállalót bérezés illeti meg, ami azt jelenti, hogy már nem kell bejárnod dolgozni, de még kapod a fizetésedet. A felmondási idő utolsó napjától számítva legfeljebb 5 napja van a munkáltatónak, hogy kifizesse a járandóságodat.

Még egy dolog: azt is tisztázni kell, mi lesz a ki nem vett szabadságokkal. Első lépésként azt szükséges meghatározni, hogy a felmondási idő végéig hány nap szabadságra jogosult a munkavállaló, utána ebből le kell vonni a kiadott szabadnapokat. A munkaviszony végén a fennmaradó szabadság pénzbeli megváltása szükséges.

Jár-e a végkielégítés?

Ahhoz, hogy a munkavállaló jogosult legyen a végkielégítésre, legalább 3 éven keresztül ugyanazon a munkahelyen kell dolgoznia. Abban az esetben jár, ha

  • a munkáltató felmondással megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát,
  • a munkáltató jogutód nélkül megszűnik (pl. felszámolják, végelszámolással megszűnik),
  • a munkáltató kikerül a Munka Törvénykönyve hatálya alól.

A végkielégítés mértéke sávosan változik, 3 év esetén egyhavi, 5 év esetén kéthavi, 10 év esetén háromhavi, 15 év esetén négyhavi, stb.

Végkielégítés akkor nem jár, ha a munkavállaló a felmondás időpontjában nyugdíjasnak minősül, vagy ha a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása miatt küldik el.

Egyéb intézendők

Nem szabad elfelejtened, hogy különböző igazolásokat, dokumentumokat is át kell venned. Ezek nem csak az álláskeresési járadék miatt szükségesek, a leendő új munkahelyeden is kérni fogják.

Ha használtál valamilyen céges eszközt, azt még a felmondási idő lejárta előtt érdemes visszaadnod – természetesen csak azután, hogy minden magánjellegű dolgot letöröltél. (Az e-maileket is pucold ki, ha van külön vállalati levelező!) Azt sem árt tisztázni, mi lesz az előfizetéseddel, mikortól szűnik meg, továbbviheted-e a telefonszámodat.

Mindent az álláskeresésről

Ha sikerül békében elválni a munkahelyedtől, akkor sincs vége a teendőknek, sőt. A java még csak most jön: álláskeresővé kell válnod, munkát kell keresned. A Hóvége gondoskodott arról, hogy semmilyen fontos információ ne sikkadjon el, egyetlen menüpont alatt (Munkanélküliség) minden álláskereséssel kapcsolatos kérdésedre választ találsz.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...