Ehető ajándék a fa alá – készíts különlegességeket fillérekből!
2024-ben elég nehéz ajándékot adni. Nemcsak ehető ajándékot, bármilyet.
Egyrészt, mert mindenkinek megvan mindene. Másrészt meg olyan drágaság és iszonyú infláció van még mindig, hogy nagyon nehéz okosan bánni a szóróajándékokkal. A társának, gyermeknek, legjobb barátoknak könnyebben vesz az ember ajándékot, de mi legyen a nagypapával, az unokatesónk párjával, vagy a kicsit távolabbi rokonokkal, akiknek mégis adnánk valamit?
A saját készítésű ehető ajándék ilyenkor is jó ötlet, de most nem a kétezres évek közepén olyan népszerű házi csokis likőröket, szaloncukrokat vagy trüffeleket hoztuk. Kicsit jobban 2024-re hangszereltük az ajánlatot, ráadásul 3 olyan ehető ajándék ötletet mutatunk, ami legalább január közepéig jól bírja, mert valljuk be, a bejglidönpling kellős közepén nehéz őszintén mosolyogni a csokis trüffelre.
Hogy lesz egy olcsóbb, diszkont camembertből, egy kis lilahagymából és étolajból remek ehető ajándék pár perc alatt? Erjesztéssel! A cseh sör kisérő a hermelin pillanatok alatt elkészíthető otthon, hűtőbe téve egy hét alatt elkészíti magát, onnantól kezdve pedig már csak erősödik, markánsodik az íze. Az eredeti a cseh camembert utánzatból, a hermelinből készül, de mi nyugodtan nyúljunk egy olcsóbb, sajátmárkás camembert vagy brie sajt után.
Pácolt cseh sörsajt (hermelin)
Felszerelés
- 2 befőttesüveg 200 ml-es, tetővel együtt
Hozzávalók
- 250 gramm camembert
- 400 ml napraforgó vagy repceolaj
- 0,5 fej lilahagyma fehér vagy vöröshagyma is jó
- 5-6 szem bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1-2 db pici chili paprika
- 2 darab babérlevél
Elkészítés
- A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, és egy-két ek olajjal pasztát keverünk belőle.
- Hosszában félbe vágjuk a sajtot, vékonyan megkenjük vele a sajtot, vissza tesszük rá a sajt másik felét, és vagy kockára, vagy szeletekre vágjuk.
- A hagymát vékony félholdakra vágjuk.
- Veszünk 2 db szélesebb szájú 2 dl-es üveget, és ráteszünk egy sor sajtot, szórunk rá hagymát, borsot, babérlevelet, hozzáadjuk a chilit, majd ismét sajt következik.
- Ha kész, leöntjük olajjal, úgy, hogy a sajtot mindenhol befedje.
- Rácsavarjuk a tetőt, és és szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 napig, majd hűtőbe tesszük. Egy ilyen kisebb, 2 dl-es adag 1 hét alatt pont elkészül. Felbontás után érdemes hűtőben tartani, és hamar megenni, mert közben folyamatosan érik, erősödik.
Pár éve nagyon megy a koreai konyha, amelynek a kimchi egy alapdarabja. A mi savanyúságainkhoz képest karakteresebb, savanykás, csípős kimchi nagyon jót tesz az emésztésnek, és ha a sajnos megkerülhetetlen paprikaport beszereztük hozzá, akkor fillérekből elkészül, és az egészségére odafigyelő rokonoknak kiváló ehető ajándék, nagy örömet lehet vele okozni.
Koreai kimchi
Felszerelés
- befőttes üvegek
Hozzávalók
- 1 nagy fej kínai kel
- 1 darab nagyobb sörretek
- 1 darab sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma
- 100 gramm só
- 5-6 ek koreai paprikapehely (gochujang)
- 3 cm gyömbér
- 3 ek halszósz
- 2 fej fokhagyma
- 50 ml szójaszósz
- 1 marék rizs
Elkészítés
- A kínai kelt alaposan megmossuk, felszecskázzuk, lesózzuk, és pár órára állni hagyjuk.
- Közben a rizst jó sok vízben teljesen szétfőzzük, míg szinte villával pépesíthető állagot kapunk.
- A répát és a sörretket megmossuk, megpucoljuk julienne-re vágjuk.
- A rizst, a szójaszószt, a halszószt, a paprikapelyhet, és a lereszelt gyömbért a fokhagymával együtt aprítóa tesszük és krémesre daráljuk.
- A kinyomkodott, enyhén leöblített káposztát, és (lehetőleg gumikesztyűben) belemasszírozzuk a szecskázott káposztába és a gyufaszál zöldségekbe a masszát.
- Tiszta, sterilizált befőttes üvegekbe nyomkodjuk a zöldségeket, és szobahőmérsékéleten 3-4 napig erjesztjük, Utána mehet a hűtőbe. A kimchink az idő múlásával egyre savanyúbb lesz, de simán eláll 2-3 hónapig is, ha mindig tiszta evőeszközzel veszünk belőle.
Jöjjön most egy csodálatos felvágott-pótlék hideg téli estékre vacsorának. Mindenféle zöldség és savanyúság passzol hozzá. A mangalica helyett készülhet sima sertésből és persze libából, kacsából is, de úgy egy kicsit borsosabb lesz az ára is. Húsrajongóknak csodás ehető ajándék lesz.
Rilette, a zsíros sült hús
Felszerelés
- 1 nagyobb lábas
Hozzávalók
- 400 g sertéslapocka csont nélkül (mangalica a legjobb)
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 400 g zsír (mangalica a legjobb)
- 2-3 ágacska kakukkfű
- 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A zsírt felolvasztjuk egy nagyobb edényben, amiben a hús is el fog férni
- A húst kívül sózzuk-borsozzuk
- A húst beleeresztjük a zsírba, úgy hogy mindenhol ellepje.
- Hozzáadjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a kakukkfüvet, és kis lángon, 2-2,5 órán át főzzük.
- Akkor van kész, ha a hús vajpuha lesz.
- A húst kivesszük, a zsírt leszűrjük, megvárjuk, míg kihűlnek. Akkor a húst szálasra szedjük, visszatesszük a tűzre egy edényben, és rákanalazunk a zsírból annyit, amennyi pont befedi, ha megolvadt.
- A zsíros húst kisebb befőttesüvegbe, cserépedénybe tesszük, és kidermesztjük.
- Friss kenyérrel, savanyúsággal fogyasztjuk.
Ha pedig egyik sem tetszik? Nincs más hátra, csináljatok házi dubai csokit! Az is kiváló ehető ajándék.
Kérdésed van? Ügyfélszolgálatunk segít! Ráadásul fizetned sem kell érte.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: