Olcsóbb és egészségesebb ötletek felvágott pótlására

Az olcsóbb vörösáruk tele vannak adalékanyagokkal, bizonyítottan egészségtelenek, és ha utánaszámolunk, igazából még az olcsó is drága. Mit együnk felvágott helyett? Mutatunk jobb, házilag is elkészíthető finomságokat.
3 olcsó példa a választékból
párizsi 1000 Ft/kg 54% hústartalom
virsli 1500 Ft/kg 55% hústartalom
sonka 2000 Ft 68% hústartalom
Felvágott helyett: alternatívák árral
Fasírt 1100 Ft/kg
4 főre
- 200 g darált hús
- 3 db zsemle
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt kömény
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál fűszerpaprika
- só
A zsemléket a tejbe áztatom, kinyomkodom és széttrancsírozom. Az alapanyagokat kikeverem, egy tűzálló tálba nyomkodom, majd 150 C fokos sütőben 1 óra alatt készre sütöm.
Melegen és hidegen is feladható, de hidegen könnyebb szeletelni.

Májkrém házilag 800 Ft/kg
4 főre
- 200 g csirkemáj
- 200 g sertészsír
- 1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
- só
A májat ujjnyi darabokra vágom, a többi alapanyaggal egy lábosba helyezem, és alacsony lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a máj teljesen megpuhul. Ekkor ledarálom és kikeverem a zsírral.
Befőttesüvegben tárolható.

Májpástétom 900 Ft/kg
8 főre
- 500 g darált hús
- 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
- 250 g szalonna felkockázva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál kakukkfű
- só
- 10 szelet bacon
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom, de ha melegen szeretnéd, akkor a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.

Csirkemell lesütve 1500 Ft/kg

Citromos nyelv 1100 Ft/kg
8 főre
- 1 kg nyelv (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- 2 db citrom hajszálvékonyra szeletelve
- 1 db citrom leve
- só
A nyelveket a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm, majd melegen lefejtem róla a bőrt. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle és a citromszeletekkel lerétegezem, meglocsolom a citromlével.
Egy éjszakát pihentetem, aztán másnap hidegen tálalom.

Csípős szív 600 Ft/kg
8 főre
- 1 kg szív (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- finomra vágott csilipaprika ízlés szerint
- csiliolaj ízlés szerint
- só
A szívet a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle, majd a csiliolajjal és csilivel tálalom.
