Ehető ajándék a fa alá – készíts különlegességeket fillérekből!

2024-ben elég nehéz ajándékot adni. Nemcsak ehető ajándékot, bármilyet.

Egyrészt, mert mindenkinek megvan mindene. Másrészt meg olyan drágaság és iszonyú infláció van még mindig, hogy nagyon nehéz okosan bánni a szóróajándékokkal. A társának, gyermeknek, legjobb barátoknak könnyebben vesz az ember ajándékot, de mi legyen a nagypapával, az unokatesónk párjával, vagy a kicsit távolabbi rokonokkal, akiknek mégis adnánk valamit?

A saját készítésű ehető ajándék ilyenkor is jó ötlet, de most nem a kétezres évek közepén olyan népszerű házi csokis likőröket, szaloncukrokat vagy trüffeleket hoztuk. Kicsit jobban 2024-re hangszereltük az ajánlatot, ráadásul 3 olyan ehető ajándék ötletet mutatunk, ami legalább január közepéig jól bírja, mert valljuk be, a bejglidönpling kellős közepén nehéz őszintén mosolyogni a csokis trüffelre.

Hogy lesz egy olcsóbb, diszkont camembertből, egy kis lilahagymából és étolajból remek ehető ajándék pár perc alatt? Erjesztéssel! A cseh sör kisérő a hermelin pillanatok alatt elkészíthető otthon, hűtőbe téve egy hét alatt elkészíti magát, onnantól kezdve pedig már csak erősödik, markánsodik az íze. Az eredeti a cseh camembert utánzatból, a hermelinből készül, de mi nyugodtan nyúljunk egy olcsóbb, sajátmárkás camembert vagy brie sajt után.

Pácolt cseh sörsajt (hermelin)

Sörösöknek, prágásoknak, sajtosoknak
ehető ajándék a fa alá: hermelin cseh sörsajt üvegben
Recept nyomtatása
Fogás ehető ajándék, előétel, sörkorcsolya
Konyha cseh
Kulcsszavak hermelin, sörsajt
Előkészítési idő 15 perc
Pihentetés 7 nap
Teljes idő 7 nap 15 perc
Adag(ok) 2 üveg
Költség 1200 forint

Felszerelés

  • 2 befőttesüveg 200 ml-es, tetővel együtt

Hozzávalók

  • 250 gramm camembert
  • 400 ml napraforgó vagy repceolaj
  • 0,5 fej lilahagyma fehér vagy vöröshagyma is jó
  • 5-6 szem bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk
  • 1-2 db pici chili paprika
  • 2 darab babérlevél

Elkészítés

  • A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, és egy-két ek olajjal pasztát keverünk belőle.
  • Hosszában félbe vágjuk a sajtot, vékonyan megkenjük vele a sajtot, vissza tesszük rá a sajt másik felét, és vagy kockára, vagy szeletekre vágjuk.
  • A hagymát vékony félholdakra vágjuk.
  • Veszünk 2 db szélesebb szájú 2 dl-es üveget, és ráteszünk egy sor sajtot, szórunk rá hagymát, borsot, babérlevelet, hozzáadjuk a chilit, majd ismét sajt következik.
  • Ha kész, leöntjük olajjal, úgy, hogy a sajtot mindenhol befedje.
  • Rácsavarjuk a tetőt, és és szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 napig, majd hűtőbe tesszük. Egy ilyen kisebb, 2 dl-es adag 1 hét alatt pont elkészül. Felbontás után érdemes hűtőben tartani, és hamar megenni, mert közben folyamatosan érik, erősödik.

Pár éve nagyon megy a koreai konyha, amelynek a kimchi egy alapdarabja. A mi savanyúságainkhoz képest karakteresebb, savanykás, csípős kimchi nagyon jót tesz az emésztésnek, és ha a sajnos megkerülhetetlen paprikaport beszereztük hozzá, akkor fillérekből elkészül, és az egészségére odafigyelő rokonoknak kiváló ehető ajándék, nagy örömet lehet vele okozni.

Koreai kimchi

Vegánoknak, egészségtudatosoknak, keleti konyha rajongóknak
Koreai kimchi üvegben, ehető ajándék a fa alá
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha koreai
Kulcsszavak káposzta, kimchi, kimcsi, vegán
Előkészítési idő 1 óra
Pihentetés 3 nap
Teljes idő 3 nap 1 óra
Adag(ok) 2 liter
Költség 2700 forint

Felszerelés

  • befőttes üvegek

Hozzávalók

  • 1 nagy fej kínai kel
  • 1 darab nagyobb sörretek
  • 1 darab sárgarépa
  • 2-3 szál újhagyma
  • 100 gramm
  • 5-6 ek koreai paprikapehely (gochujang)
  • 3 cm gyömbér
  • 3 ek halszósz
  • 2 fej fokhagyma
  • 50 ml szójaszósz
  • 1 marék rizs

Elkészítés

  • A kínai kelt alaposan megmossuk, felszecskázzuk, lesózzuk, és pár órára állni hagyjuk.
  • Közben a rizst jó sok vízben teljesen szétfőzzük, míg szinte villával pépesíthető állagot kapunk.
  • A répát és a sörretket megmossuk, megpucoljuk julienne-re vágjuk.
  • A rizst, a szójaszószt, a halszószt, a paprikapelyhet, és a lereszelt gyömbért a fokhagymával együtt aprítóa tesszük és krémesre daráljuk.
  • A kinyomkodott, enyhén leöblített káposztát, és (lehetőleg gumikesztyűben) belemasszírozzuk a szecskázott káposztába és a gyufaszál zöldségekbe a masszát.
  • Tiszta, sterilizált befőttes üvegekbe nyomkodjuk a zöldségeket, és szobahőmérsékéleten 3-4 napig erjesztjük, Utána mehet a hűtőbe. A kimchink az idő múlásával egyre savanyúbb lesz, de simán eláll 2-3 hónapig is, ha mindig tiszta evőeszközzel veszünk belőle.

Jöjjön most egy csodálatos felvágott-pótlék hideg téli estékre vacsorának. Mindenféle zöldség és savanyúság passzol hozzá. A mangalica helyett készülhet sima sertésből és persze libából, kacsából is, de úgy egy kicsit borsosabb lesz az ára is. Húsrajongóknak csodás ehető ajándék lesz.

Rilette, a zsíros sült hús

Húsimádók örök kedvence
Rilette, zsíros sült hús üvegben, ehető ajándék húsimádóknak
Recept nyomtatása
Fogás előétel, hideg vacsora, pástétom
Konyha francia
Kulcsszavak felvágott, húsimádó
Előkészítési idő 10 perc
Elkészítési idő 2 óra
Teljes idő 2 óra 10 perc
Adag(ok) 2 üveg
Költség 1500 forint

Felszerelés

  • 1 nagyobb lábas

Hozzávalók

  • 400 g sertéslapocka csont nélkül (mangalica a legjobb)
  • 1 kk
  • 1 kk bors
  • 400 g zsír (mangalica a legjobb)
  • 2-3 ágacska kakukkfű
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  • A zsírt felolvasztjuk egy nagyobb edényben, amiben a hús is el fog férni
  • A húst kívül sózzuk-borsozzuk
  • A húst beleeresztjük a zsírba, úgy hogy mindenhol ellepje.
  • Hozzáadjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a kakukkfüvet, és kis lángon, 2-2,5 órán át főzzük.
  • Akkor van kész, ha a hús vajpuha lesz.
  • A húst kivesszük, a zsírt leszűrjük, megvárjuk, míg kihűlnek. Akkor a húst szálasra szedjük, visszatesszük a tűzre egy edényben, és rákanalazunk a zsírból annyit, amennyi pont befedi, ha megolvadt.
  • A zsíros húst kisebb befőttesüvegbe, cserépedénybe tesszük, és kidermesztjük.
  • Friss kenyérrel, savanyúsággal fogyasztjuk.

Ha pedig egyik sem tetszik? Nincs más hátra, csináljatok házi dubai csokit! Az is kiváló ehető ajándék.

Kérdésed van? Ügyfélszolgálatunk segít! Ráadásul fizetned sem kell érte.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.