Így legyen éttermi vacsora otthon: desszert

Az alábbi tippekkel nem csak különleges, de nevetségesen egyszerűen elkészíthető desszerteket mutatunk, így kevés munkával tudjátok elkápráztatni a vendégeket, vagy egymást, és jobban kijöttök, mint egy éttermi számlával.
Merj kilépni a zserbóból!
Nagyon egyszerű lesz: pohárkrém és dolgok halomban szép tányéron. Utóbit nevezheted tányérdesszertnek is, jogod van hozzá.
Mi kell hozzá?
Rettenetesen finom dolgok. Legyen egy krémes, egy ropogós és egy savas dolog. Lehet több is, de ez a három legyen meg. Ezeket készítsd el magad, de például egy durvára tört mandulán olyan sokat azért nem kell készíteni, lássuk be.
Nevetségesen egyszerű az egész, a végén mégis nagyon ütős tud lenni, ha jók az arányok és az alapanyagok elkezdenek beszélgetni. Sajnos adalékanyagos, nem elég ízletes termékekkel nem fog menni, inkább legyen kevés az adag, spórolj azon. Annyira egyszerű, imádni fogod és itt fel tudsz használni olyan furcsaságokat, amik néha ajándékként esnek be a kamrába, és ott porosodnak mindörökké.
Ropogós csodák:
durvára tört dió/mandula/pisztácia/mogyoró/vajas keksz/kókuszcsók/kókuszchips/grillázs/karamellbe forgatott pattogatott kukorica (ez filléres!) minden ami ropog, és finom.
Krémes csodák:
mascarpone citromhéjjal, túróval, vaníliás cukorral simára keverve/mascarpone kávéval/darált dió vajjal, rummal és cukorral/mákkrém/mogyorókrém/csokoládékrém/kókuszkrém/vaníliakrém, karamellkrém/túrókrém/pürésített banán/görög joghurt/minden, ami krémes és lágy ízű és finom
Savas csodák:
Extra és zamatos, pikáns, savanykás házilekvárok (képen házi bodza, de narancslekvár, vagy sárgabaracklekvárból egy extrás is nagyon jó)/ tömény gyümölcspürék/zselésre beforralt, frissen facsart gyümölcslevek/friss erdei és egzotikus gyümölcsök, karamellizált gyümölcsök, ananász, citromkrém recept a linken!
Extrák:
datolyaszirup/különleges méz/fenyőszirup/likőrök/elmorzsolt vajkaramella/csokoládé/aszalt gyümölcs/zöld dió szirupban eltéve
Fontos: a karamell a barátod, egy kevés karamellizált cukorba forgatva a pattogatott kukorica, vagy galma, banán, olajos magok is új értelmet nyernek!
A feladat pedig egyszerű, ezekből válogass össze harmonizáló alapanyagokat és rakd egy szép, mondjuk viszkispohárba. Tadamm. A lenti képen vaníliakrém karamellizált rumos dióval, bodzalekvár, só
Működőképes, garantáltan szerethető társítások:
csokoládé+narancs+dió
datolya+kávé+görög joghurt vaníliával
túró+citrom+mák+vajas keksz
dió+szilva+vajas keksz+vaníliás krém
dió+rum+banán+csokoládé+narancs
karamellbe forgatott sült alma+vaníliakrém+zöld dió szirupban+dió
kókuszchips karamellizálva+ananász+vaníliakrém
túrókrém+citromkrém+grillázs

Ha szeretsz bíbelődni, szépen rendezd el tányéron. A pohár egyszerűbb, szép pakolászásra pedig rengeteg példát találsz a neten, van honnan inspirálódni. Én a szélfútta, dinamikus megoldásokat szeretem, de ez magánügy. A képen citromos túrókrém, karamellbe forgatott kókuszcsók, saját bodzalekvár bodzapálinkával, fenyőszirup és só.

Ha szeretnél kipróbálni kifejezetten húsvétra való desszerteket, akkor remek recepteket ajánlunk.