Sajnos rengeteg magyar ember van feketén, nem a valós munkaidejének megfelelően bejelentve. Sőt, olyan is előfordul, hogy a munkavállaló nem is tud erről. Így akarnak kevesebbet adózni a munkáltatók. Szerencsére van rá mód, hogy leellenőrizd, szabályosan be vagy-e jelentve. Mutatjuk:

Számos oka lehet annak, hogy lekérdezd munkaviszonyod. Például, ha nem vagy biztos benne, hogy bejelentett-e a munkahelyed. Vagy ha befejezted a tanulmányaidat, de nem tudod, meddig állt fenn a tanulói jogviszonyod. Akkor is jól jöhet, ha nyugdíjba készülődsz és számolgatod az éveidet. Vagy ha éppen kisbabát vársz és a CSED, GYED jogosultsághoz szeretnéd ellenőrizni, hogy meg vannak-e a szükséges biztosítási jogviszonyaid.

Ha gyanítod, hogy nem jelentett be mostani munkáltatód, annak mindenképp érdemes utánajárni. Sok hátrány érhet, ha feketén foglalkoztatnak. Nem vagy jogosult táppénzre, orvosi és egyéb ellátásra. A nyugdíjjogosultság is rendkívül nehezen bizonyítható.
Nehezen érvényesíthetők a munkaviszonyból származó jogok. Ilyen például a munka és pihenő idő, munkabér, valamint különösen a munkaviszony megszüntetésének szabályai. Nem mellesleg jövedelemigazolás hiányában a pénzintézetek is elutasítják a hitelkérelmeket.

A korábbi munkajogviszonyok könnyen áttekinthetően, időrendben felsorolva szerepelnek az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványban. Az említett igazolvány tb-kiskönyv néven ismert.

Munkaviszony megszűnésekor a foglalkoztató köteles a munkaviszony megszűnésének tényét bejegyezni az igazolványba. Azt a munkaviszony megszűnésének napján átadni a kilépő munkavállalónak.

Így ellenőrizd be vagy-e jelentve:

A munkaviszonyok lekérdezésére személyes ügyfélkapun keresztül is lehetőség van. A https://magyarorszag.hu oldalról elérhető ügyfélkapus bejelentkezést követően az „Összes ügyleírás” alatt a „Biztosítotti jogviszony lekérdezés” választásával a rendszer továbbirányít az adatokat kezelő oldalra. A lekérdezés alapján megtekintheted valamennyi, korábban bejelentett biztosítási jogviszonyod. A megjelenő adatok között ellenőrizheted a munkáltató nevét és nyilvántartási számát, a munkaviszony fennállásának időtartamát, valamint a FEOR számot.

Amennyiben a valós adatokhoz képest eltérést tapasztalsz, annak tényét a szolgáltatási felületen elektronikus úton azonnal jelezheted.

Ha nem jelentettek be:

Amennyiben fenti ellenőrzés után azt tapasztalod, hogy nem jelentették be a munkaviszonyod, a munkáltató és a munkavégzési hely megjelölésével bejelentést tehetsz. Ezt személyesen vagy írásban tudod megtenni a foglalkoztatás helye szerinti Kormányhivatalnál.

A fentieken túl a biztosítotti jogviszonnyal összefüggő járulékfizetés ellenőrzése is lehetséges az ügyfélkapu használatával az alábbi módon: Belépés az Ügyfélkapun > Összes ügyleírás > EBEV szolgáltatások > Ügyintézés indítása > Lépjen be az Ügyfélkapun! > Szolgáltatások > Járulékadat kivonat > Új lekérdezés.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, a lakóhelyed szerint illetékes adóigazgatóságtól kérhetsz tájékoztatást a foglalkoztató által teljesített járulékfizetésről.

Elektronikus ügyintézés keretében a társadalombiztosítási egyéni számla is megtekinthető. A társadalombiztosítási egyéni számláról szóló kivonaton a bevallott nyugdíjjárulék összege mellett a foglalkoztató megjelölése és a munkaviszony részletezése nem szerepel. 

A kivonat a következők szerint kérdezhető le:

Belépés az Ügyfélkapun > Összes ügyleírás > Társadalombiztosítási egyéni számla > Ügyintézés indítása > Kivonat megtekintése > Lépjen be az Ügyfélkapun! > TAJ szám.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...