Nyitólap Maradj egészséges! Edzés kezdőknek: az egészséged bánja, ha ezt az 5 hibát elköveted
HIRDETÉS

Edzés kezdőknek: az egészséged bánja, ha ezt az 5 hibát elköveted

Akár hosszabb kihagyás után, akár teljesen kezdőként vágunk bele a testedzésbe, fontos szem előtt tartanunk néhány szabályt. A rendszeres mozgással csak jót tehetünk a szervezetünkkel, ám a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyhat, ha nem érzékelünk nagy változást rövid időn belül. Megtörténhet a fordítottja is: könnyen túlbecsülhetjük képességeinket, ha úgy érezzük, jól haladunk. Ilyenkor fokozottan fennáll a sérülés veszélye – a néhány napig tartó izomlázzal még olcsón megússzuk, ennél sokkal komolyabb következményei is lehetnek a túlerőltetésnek. Edzés kezdőknek és kezdőként: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

HIRDETÉS

Mozogni jó – 6 ok, amiért érdemes belevágni

A rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása van az emberi testre. Ezek közé tartozik az általános fizikai egészség javítása, a szív- és érrendszer erősítése, az izomzat fejlesztése, a testsúly szabályozása.  Nem mellesleg jót a mentális egészségünk, segít a jó közérzet megőrzésében. Nézzük kicsivel konkrétabban:

Szív- és érrendszeri egészség:

A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Javíthatja a szív teljesítményét, növelheti a szívizom erősségét és hatékonyságát. Csökkentheti a vérnyomást és az LDL-koleszterinszintet, miközben növeli az HDL-koleszterint.

Izomfejlesztés:

HIRDETÉS

A mozgás serkenti az izmok növekedését és erősítését. A különböző típusú mozgásformákkal különböző izomcsoportokat célozhatunk meg, ami a test egészének kiegyensúlyozottabb fejlődését eredményezheti.

Csontok és ízületek:

Az ellenállással végzett edzés (például súlyzós edzés) segíthet a csontsűrűség növelésében. A rendszeres mozgás javíthatja az ízületek mozgékonyságát és csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

Testsúlykontroll:

A mozgás segíthet a testsúly kontrollálásában, hiszen kalóriát éget el, és gyorsítja az anyagcserét.

Mentális egészség:

A testmozgás endorfinok felszabadulását stimulálja, javítva a hangulatot és csökkentve a stresszt és a depressziót. Hozzájárulhat az alvás minőségének javításához és az agy teljesítményének fokozásához.

Immunrendszer:

A mérsékelt intenzitású testmozgás erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Edzés kezdőknek: ezeket a gyakori hibákat kerüld el

1. Túlzásba vitt intenzitás

Az emberek gyakran túl sokat várnak el maguktól kezdetben, és túl intenzíven edzenek. Ez könnyen vezethet sérülésekhez. Könnyen előfordulhatnak izomsérülések, például húzódások vagy izomszakadások. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha az edzésprogram nem megfelelően tervezett vagy a bemelegítés elégtelen. Kialakulhatnak ízületi sérülések, extrém esetekben pedig szívproblémákhoz, például szívritmuszavarokhoz vezet.

Tipp: A sérülések elkerülése érdekében haladjunk fokozatosan és figyeljünk a testünk jelzéseit. Ne vegyük félvállról, ha fájdalmat érzünk: álljunk meg, és gondoljuk végig, hogy az milyen jellegű és hol tapasztalható. Az éles, szúró fájdalom, különösen, ha folyamatosan fennáll, aggasztó tünet. Ilyenkor kell elmenni az orvoshoz.

2. Rossz testtartás és technika

Sokan nem megfelelő testtartással vagy rossz technikával végzik a gyakorlatokat, ami sérüléshez vezethet. A helytelen testtartás és technika az izmok, az ízületek, a csontok, valamint a gerinc és a szervek számára is veszélyes lehet. Például, ha egy súlyzós gyakorlat során nem megfelelő testtartást használunk, vagy rossz technikát alkalmazunk, az izmok, inak és ízületek sérülhetnek. Ha görnyedünk vagy túlzottan előredőlünk egy gyakorlat során, akkor a tüdő, a szív és más szervek nem kapják meg a megfelelő mennyiségű oxigént és vért.

Hosszú távon a rossz testtartás és technika krónikus fájdalmakhoz és tartós egészségügyi problémákhoz vezethet. Ez különösen igaz, ha az elrontott testtartás a mindennapok során is fennáll.

Tipp: A helyes testtartás kulcsfontosságú az edzés során. Fontos figyelni a megfelelő gerinctartásra, az ízületek helyes beállítására, illetve az egész test egyensúlyára és stabilitására. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes az első pár alkalomhoz egy tapasztalt edző segítségét kérni.

3. Edzés kezdőknek: gyakori hiba a nem megfelelő bemelegítés és levezetés

Mindkettő fontos része az edzésnek. A bemelegítés során a szívverés növelése, az izmok melegítése és az ízületek mozgékonyságának növelése a cél. Röviden, így segítünk a szervezetnek felkészülni a fizikai aktivitásra. A hideg izmok könnyebben sérülnek, például húzódások, szakadások vagy rándulások léphetnek fel, ha azokat nem melegítik fel megfelelően az edzés előtt. Fontos időt szánni a levezetésre is, hogy segítsük az izmokat a regenerációs folyamatokban, csökkentve izomláz kockázatát.

Tipp: Kezdhetünk egy könnyű, általános keringési felkészüléssel, például könnyű kocogással, ugrálással, vagy helyben futással. Cél, hogy megemelje az általános testhőmérsékletet és felgyorsítsa a szívverést. Levezetésnél lélegezz mélyeket és szabályozottan. Ez segít a szervezetnek a nyugalmi állapotba való visszatérésben, és csökkenti a stresszt.

4. Egyoldalú edzés

Sok kezdő hajlamos lehet egyetlen típusú edzésforma vagy gyakorlat végzésére. Emiatt néhány izomcsoport túlzottan fejlődhet, míg mások elhanyagolódhatnak. Fontos a test egészét megcélzó változatos edzésprogram kialakítása: ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, az izmok megszokják a terhelést. Ilyen esetben tűnhet úgy, hogy hiába a fáradalmak, nem haladunk a célunk felé.

Tipp: Az optimális eredményért érdemes olyan edzésprogramot választani, amely magában foglal kardioedzést, erőnléti tréninget, mozgékonysági gyakorlatokat.

5. Túlzott elvárások és türelmetlenség

Rengetegen ott hibáznak, hogy a gyors eredmény, látványos változás érdekében túlzottan kemény edzésprogramokba vágnak bele.  Fontos megérteni, hogy az eredmények időbe telnek, a türelem és kitartás kulcsfontosságú. A túlzott elvárások és az intenzív edzések hosszú távon kimerüléshez vezetnek, és a motiváció is elvész.

Tipp: Tartsuk meg az egyensúlyt a hatékony edzés és a pihenés között!

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version