A fokhagyma a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője, bátran mondhatjuk, hogy egyike a legfontosabb fűszernövényeknek. Szerte a világon termelik és fogyasztják, gyógyhatása közismert. A fokhagyma az érrendszer barátja: számos betegség megelőzésére (pl. érelmeszesedés), illetve orvoslására (magas vérnyomás) ajánlják.

Ezt mind tudja a fokhagyma

Gazdag szerves kénvegyületekben, ezeknek tulajdonítják az egészségre gyakorolt előnyös hatásait, nem mellesleg ezek adják jellegzetes ízét és illatát. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszintcsökkentő hatású, enyhíti továbbá a trombózisveszélyt is.

Milyen betegségek ellen alkalmazható? Lássuk!

Így hat a fokhagyma köszvényre

A köszvény elsősorban anyagcsere betegség, ami az ízületi gyulladás egyik jellemző formájában nyilvánul meg, főként a kéz- és lábfej kisebb ízületeit, a bokát, a térdet vagy a csuklót érinti. Alapvetően más egészségügyi problémákhoz köthető, pl. magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, vesekőhöz. A cseresznye és a meggy fogyasztását is ajánlják köszvényre az antioxidáns tartalmuk miatt.

Egy pohár meggylé egy gerezd összenyomott fokhagymával dúsítva azonnali enyhülést nyújt az ízületek gyulladására és érzékenységére.

A bélrendszernek is segít

Ahogy fentebb írtuk, a sokoldalú fűszernövény gazdag kénvegyületekben, amelyeken fertőtlenítő hatása van. Emiatt hatásos a belekben található parazitákkal szemben, méghozzá anélkül, hogy károsítaná a hasznos bélbaktériumokat. A fokhagyma az emésztést is serkenti, és segíti megszüntetni a puffadást, a felfúvódást is.

A fokhagyma érrendszeri hatása

A fokhagyma értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az ún. perifériás ereken érvényesül. Emiatt jótékony hatású bizonyos típusú fejfájás esetén. Erősíti a szív- és érrendszerünket, jó hatással van a vérzsírra, így megakadályozhatja számos szívbetegség kialakulását.

A bőrre is jó?

Igen, külsőleg alkalmazzák fertőtlenítő hatása miatt aknés, pattanásos bőr kezelésére krémek, ampullák formájában. Vírusölő tulajdonsága miatt a herpesz is kezelhető fokhagymával.

Méregtelenítsük a májat fokhagymával!

A fokhagyma a méregtelenítők listájának élén áll. Támogatja a májenzimek aktiválódását, amelyek a méreganyagok elpusztításáért felelősek. A fokhagymában található allicin és a szelénium segítik a máj tisztulását.

Fokhagymával a rák ellen?

A fokhagyma rég ismert egészségvédő hatásait a benne lévő antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönheti, ezek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben is. Állítólag napi egy gerezd elfogyasztásával csökkenthető a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélye.

A gyógynövény és a gyógyszer nem mindig jó kombináció

Együtt alkalmazva ezeket mellékhatások léphetnek fel, de az is előfordulhat, hogy csökken a gyógyszer hatása. Természetesen egy gerezdtől nem lesz semmi bajunk, azonban vegyük számításba, hogy pl. a fokhagyma véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt alkalmazva emelheti a vérzési hajlamot.

Mielőtt tehát egyszerre szednénk gyógyszert és kezdenénk bele fokhagyma-kúrába (táplálékkiegészítőkkel), mindenképpen egyeztessünk az orvossal!

Neveljük otthon!

A fokhagyma viszonylag igénytelen növény, akár lakásban is termeszthetjük, nem kell hozzá sok előkészület és szakértelem.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...