Ehető ajándék a fa alá – készíts különlegességeket fillérekből!

2024-ben elég nehéz ajándékot adni. Nemcsak ehető ajándékot, bármilyet.
Egyrészt, mert mindenkinek megvan mindene. Másrészt meg olyan drágaság és iszonyú infláció van még mindig, hogy nagyon nehéz okosan bánni a szóróajándékokkal. A társának, gyermeknek, legjobb barátoknak könnyebben vesz az ember ajándékot, de mi legyen a nagypapával, az unokatesónk párjával, vagy a kicsit távolabbi rokonokkal, akiknek mégis adnánk valamit?
A saját készítésű ehető ajándék ilyenkor is jó ötlet, de most nem a kétezres évek közepén olyan népszerű házi csokis likőröket, szaloncukrokat vagy trüffeleket hoztuk. Kicsit jobban 2024-re hangszereltük az ajánlatot, ráadásul 3 olyan ehető ajándék ötletet mutatunk, ami legalább január közepéig jól bírja, mert valljuk be, a bejglidönpling kellős közepén nehéz őszintén mosolyogni a csokis trüffelre.
Hogy lesz egy olcsóbb, diszkont camembertből, egy kis lilahagymából és étolajból remek ehető ajándék pár perc alatt? Erjesztéssel! A cseh sör kisérő a hermelin pillanatok alatt elkészíthető otthon, hűtőbe téve egy hét alatt elkészíti magát, onnantól kezdve pedig már csak erősödik, markánsodik az íze. Az eredeti a cseh camembert utánzatból, a hermelinből készül, de mi nyugodtan nyúljunk egy olcsóbb, sajátmárkás camembert vagy brie sajt után.
Pácolt cseh sörsajt (hermelin)

Felszerelés
- 2 befőttesüveg 200 ml-es, tetővel együtt
Hozzávalók
- 250 gramm camembert
- 400 ml napraforgó vagy repceolaj
- 0,5 fej lilahagyma fehér vagy vöröshagyma is jó
- 5-6 szem bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1-2 db pici chili paprika
- 2 darab babérlevél
Elkészítés
- A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, és egy-két ek olajjal pasztát keverünk belőle.
- Hosszában félbe vágjuk a sajtot, vékonyan megkenjük vele a sajtot, vissza tesszük rá a sajt másik felét, és vagy kockára, vagy szeletekre vágjuk.
- A hagymát vékony félholdakra vágjuk.
- Veszünk 2 db szélesebb szájú 2 dl-es üveget, és ráteszünk egy sor sajtot, szórunk rá hagymát, borsot, babérlevelet, hozzáadjuk a chilit, majd ismét sajt következik.
- Ha kész, leöntjük olajjal, úgy, hogy a sajtot mindenhol befedje.
- Rácsavarjuk a tetőt, és és szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 napig, majd hűtőbe tesszük. Egy ilyen kisebb, 2 dl-es adag 1 hét alatt pont elkészül. Felbontás után érdemes hűtőben tartani, és hamar megenni, mert közben folyamatosan érik, erősödik.
Pár éve nagyon megy a koreai konyha, amelynek a kimchi egy alapdarabja. A mi savanyúságainkhoz képest karakteresebb, savanykás, csípős kimchi nagyon jót tesz az emésztésnek, és ha a sajnos megkerülhetetlen paprikaport beszereztük hozzá, akkor fillérekből elkészül, és az egészségére odafigyelő rokonoknak kiváló ehető ajándék, nagy örömet lehet vele okozni.
Koreai kimchi

Felszerelés
- befőttes üvegek
Hozzávalók
- 1 nagy fej kínai kel
- 1 darab nagyobb sörretek
- 1 darab sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma
- 100 gramm só
- 5-6 ek koreai paprikapehely (gochujang)
- 3 cm gyömbér
- 3 ek halszósz
- 2 fej fokhagyma
- 50 ml szójaszósz
- 1 marék rizs
Elkészítés
- A kínai kelt alaposan megmossuk, felszecskázzuk, lesózzuk, és pár órára állni hagyjuk.
- Közben a rizst jó sok vízben teljesen szétfőzzük, míg szinte villával pépesíthető állagot kapunk.
- A répát és a sörretket megmossuk, megpucoljuk julienne-re vágjuk.
- A rizst, a szójaszószt, a halszószt, a paprikapelyhet, és a lereszelt gyömbért a fokhagymával együtt aprítóa tesszük és krémesre daráljuk.
- A kinyomkodott, enyhén leöblített káposztát, és (lehetőleg gumikesztyűben) belemasszírozzuk a szecskázott káposztába és a gyufaszál zöldségekbe a masszát.
- Tiszta, sterilizált befőttes üvegekbe nyomkodjuk a zöldségeket, és szobahőmérsékéleten 3-4 napig erjesztjük, Utána mehet a hűtőbe. A kimchink az idő múlásával egyre savanyúbb lesz, de simán eláll 2-3 hónapig is, ha mindig tiszta evőeszközzel veszünk belőle.
Jöjjön most egy csodálatos felvágott-pótlék hideg téli estékre vacsorának. Mindenféle zöldség és savanyúság passzol hozzá. A mangalica helyett készülhet sima sertésből és persze libából, kacsából is, de úgy egy kicsit borsosabb lesz az ára is. Húsrajongóknak csodás ehető ajándék lesz.
Rilette, a zsíros sült hús

Felszerelés
- 1 nagyobb lábas
Hozzávalók
- 400 g sertéslapocka csont nélkül (mangalica a legjobb)
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 400 g zsír (mangalica a legjobb)
- 2-3 ágacska kakukkfű
- 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A zsírt felolvasztjuk egy nagyobb edényben, amiben a hús is el fog férni
- A húst kívül sózzuk-borsozzuk
- A húst beleeresztjük a zsírba, úgy hogy mindenhol ellepje.
- Hozzáadjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a kakukkfüvet, és kis lángon, 2-2,5 órán át főzzük.
- Akkor van kész, ha a hús vajpuha lesz.
- A húst kivesszük, a zsírt leszűrjük, megvárjuk, míg kihűlnek. Akkor a húst szálasra szedjük, visszatesszük a tűzre egy edényben, és rákanalazunk a zsírból annyit, amennyi pont befedi, ha megolvadt.
- A zsíros húst kisebb befőttesüvegbe, cserépedénybe tesszük, és kidermesztjük.
- Friss kenyérrel, savanyúsággal fogyasztjuk.
Ha pedig egyik sem tetszik? Nincs más hátra, csináljatok házi dubai csokit! Az is kiváló ehető ajándék.
Kérdésed van? Ügyfélszolgálatunk segít! Ráadásul fizetned sem kell érte.