Az új rezsiszabályok bejelentése után hatalmasra nőtt az érdeklődés a fogyasztást csökkentő megoldások, tippek iránt. Hogyan spóroljunk a rezsin? Van, ami teljesen logikus és működik, de olyan is akad, ami bár teljesen logikus, vajmi keveset számít. Érdemes minden berendezésünket kihúzni a csatlakozóból? Tényleg spórolhatunk a redőnnyel? Megéri lecserélni a régi hűtőszekrényt modernebbre? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, sokan meg fognak lepődni.

Enyhe volt a tél, de a fűtésszámla még így is rengeteg embernek okozott gondot. Korábbi kutatásunkból kiderült, hogy a magyarok többségének egyértelműen a gáz megfizetése fáj a leginkább. Jó hír, hamarosan itt a 20°C, tél viszont jövőre is lesz. Tegyük rendben most, mivel lehet tényleg spórolni.

Hogyan spóroljunk a fűtéssel?

A korszerűsítés, a szigetelés, a nyílászárók cseréje valóban működik, viszont ezek alaposan megterhelik a családi költségvetést. Hiába érvelnek a szakemberek azzal, hogy gyorsan behozza az árát, és később csak drágább lesz megcsináltatni, sokaknak nem futja erre. Mit lehet tenni? Jegyezzük meg az alábbiakat:

  • Alacsonyabb hőfokon tartani a fűtést olcsóbb, mint ha manuálisan tekergetjük.

Tény, hogy az állandó hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát használ fel, mint ha a kihűlt lakást maximális energiafelhasználással felfűtjük, majd ezután megint levesszük, és újra fel. Érdemes alacsonyabb hőfokra állítva a termosztátot folyamatosan fűteni, mivel 1°C-kal magasabb szobahőmérséklet nagyjából 6%-kal több energiafogyasztással jár.

  • Ne vegyük le teljesen, ha elmegyünk otthonról.

Ez a fentebbi pontból következik: a kihűlt lakás felmelegítése sokkal több energiába (és pénzbe) kerül. A legrosszabb, amit tehetünk spórolás szempontjából, ha rögtön maximumra kapcsolunk.

  • Ha teljesen feltekerjük, akkor sem fog hamarabb felmelegedni a ház.

Ha napokra, hetekre elmegyünk otthonról, természetesen nem érdemes pazarolni az energiát. Amikor hazaérünk, akkor se állítsuk a termosztátot a legmagasabb fokra, mert nem lesz hamarabb meleg, csak a gáz fog fogyni. Célszerű fokozatosan állítani rajta.

  • Tartsuk bent a meleget.

A falak, ablakok szigetelése a legjobb megoldás, egyébként maradnak a „fapados” módszerek. A rossz nyílászárók a hőveszteség akár 10%-áért lehetnek felelősek, ezért érdemes este lehúzni a redőnyt, reluxát. Szigeteljünk házilag kisebb párnával vagy takaróval ott, ahol érezzük, hogy behúz a cúg. Rakjunk az ablakra sötétítőt, mert minden réteg számít!

Hogyan spóroljunk az árammal?

Talán az első és legfontosabb, hogy az ilyen-olyan csodamasinaként árusított villanyszámla-csökkentő kütyük semmit nem érnek. Ne vásároljunk ilyet, mert csak szegényebbek leszünk az árával, a fogyasztásunkat pedig ugyanúgy ki kell fizetnünk. Ezeket viszont csináljuk, ha spórolni szeretnénk:

  • Használjuk takarékosabban a (kis)gépeinket

Porszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló – ezek a háztartási eszközök alapnak tekinthetők, dolgoztatjuk is őket rendesen. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan: sem a porszívót, sem a mikrót nem érdemes maximumon üzemeltetni. A vízforraló akkor működik a leggazdaságosabban, ha egyszerre csak annyi vizet melegítünk, amennyire éppen szükségünk van.

  • Okosan etessük az áramfalóinkat

A bojlerek, vízmelegítők tipikus energiavámpírok, és ha rosszul működnek, elavultak, akkor még többet fogyasztanak. Ha a villanyszámla gyanúsan magas, érdemes utánanézni, hogy valóban minden berendezésünk rendesen üzemel-e. A jól beállított hűtőszekrény hőmérséklettel rengeteget spórolhatunk, és ha megfelelően tartjuk karban, az élettartama is jelentősen meghosszabbítható.

  • Feledékenyek váltsanak energiatakarékos izzókra

Ha hagyományos izzókkal világítunk, akkor valóban érdemes lekapcsolni a lámpát, amikor kimegyünk a szobából. Korszerű világításnál, pl. a LED-nél és társainál azonban erre már nem kell figyelnünk, ugyanis legalább75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szénszálasak.

  • Nem kell mindent kihúzni a konnektorból, de folyamatosan bekapcsolva tartani sem

A tévé teljes áramtalanítása teljesen felesleges. Az az energia, amit készenléti állapotban a mai készülékek felhasználnak, egy átlagos háztartás éves áramfogyasztásának az 0,1%-át sem éri el. Azzal viszont valóban energiát takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk bekapcsolva sem a tévét, sem a pedig a számítógépet, monitort, laptopot.

Hogyan spórolhatsz a bojleren éjszakai árammal?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...