Porszívó, mikrohullám sütő, vízforraló – íme, néhány tipp, hogyan használd ezeket az eszközöket a legtakarékosabban.

Más-más mértékben, de a magyar családok odafigyelnek arra, hogy az elszálló energiaárak mellett csökkentsék a fogyasztásukat. Mindenen persze nem lehet spórolni. Hiába lesz kisebb a rezsi, ha a család retekben ülve, hidegen majszolja a tegnapi maradékot, és még csak egy forró teát sem ihat utána. Legyünk takarékosak, de azért ne veszítsük el a józan eszünket – ebben segítenek az alábbi tippek.

Fokoztatok és tartozékok

A heti egy porszívózást nem lehet megúszni, pláne, ha kutyát, macskát, bármilyen nem csupasz kisállatot tartasz (akkor az egy inkább kettő). Ha spórolni szeretnél az árammal, akkor az első és legfontosabb szabály, hogy ne használd a porszívót maximumon. Járólapon, linóleumon elég a kisebb fokozat, a nagyobb teljesítményt hagyd meg a szőnyegekre, kárpitotokra.

Az sem mindegy, milyen szívófejet használsz. Ha elsőre nem tiszta, mire adták, guberáld elő a használati útmutatót, ott leírják, hogy milyen tartozéknak pontosan mi a szerepe. (Többnyire rajtuk van egy ikon, amiből kiderül, hogy padlóra vagy szőnyegre ajánlják.)

Arany középút

Ahogy a porszívót, úgy a mikrohullámú sütőt sem érdemes fullra feltekerve használni. Egy átlagos mikró 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik, de közepes, közepesen alacsony fokozaton a max. teljesítmény 48–66 százalékát veszi igénybe – miközben persze hatékonyan melegít. Jó tanács a szakértőktől: ha nem árammal fűtesz, akkor az ételeket inkább mikrózd, így hatékonyabban takarékoskodhatsz az energiával (na meg az idővel).

Ha forrón szereted

Nem nélkülözhetetlen, de a legtöbb háztartásban már van vízforraló. Akkor használhatod a leggazdaságosabban, ha egyszerre csak annyi vizet melegítesz, amennyire éppen szükséged van. Egy bögre teának tehát ne állj neki egy liter vizet felforralni, de vedd számításba azt is, ha félóránként főzöl le 2,5 deci teát, nem biztos, hogy gazdaságosabb lesz a fogyasztásod.

Mint minden háztartási eszköz, úgy a vízforraló is tovább szolgál, ha tisztán tartod. Vízkőtelenítsd rendszeresen, mert a lerakódások rontják a teljesítményt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tekeredik a briós: Galamb Alex ropogós példája

Nem egyszerű kitörni a hernádnémeti cigánysorról, de azért nem lehetetlen. Lelemény, szorgalom és a szokásosnál masszívabb tűrőképesség kell hozzá. A 26 éves Galamb Alex...

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...