Az ideális hűtő hőmérséklet sok pénzt és időt takarít meg nekünk. Nem mennek tönkre az ételek, tovább maradnak frissek, és boltba is kevesebbszer kell rohangálni. Megfelelő hőmérsékleten tartani a hűtőt tehát befektetés, na de mi a megfelelő?

Optimális hűtő hőmérséklet előtt: elhelyezés

Ha nem jól működik a hűtő, de viszonylag új darab és a hőmérséklet is rendben van, akkor a hellyel lehet a probléma. Fűtőtest, tűzhely közelébe ne tegyük, azaz oda, ahol hőforrás van. Hőforrás lehet a mosogatógép, vagy az ablakon betűző nap is, erre sokan nem gondolnak. Figyeljünk arra is, hogy a berendezés és a fal között legyen legalább 10 cm távolság. Ennyi hely kell a hőelvezetésnek és ahhoz is szükséges, hogy a hűtőszekrény ne melegedjen túl.

Ha rosszul van elhelyezve, akkor a hűtése nem elég hatékony. Sokkal több energiát fogyaszt és még akkor is gyorsabban romlanak meg az ételek, ha a hűtő belső hőmérséklete optimális.

Az ideális hűtő hőmérséklet: 0 és 5(!) fok között

Egyébként 4°C az optimális hűtő hőmérséklet, mivel azonban a készülék belsejében nem mindenhol azonos a hőmérséklet a levegőáramlás miatt, ezt lehetetlen kivitelezni.

Hol, hány fok van? Mit tegyünk hová?

  • A hűtő alsó polcán, illetve hátul a legalacsonyabb a hőmérséklet. Itt a gyorsan romló élelmiszereket érdemes tárolni, a nyers húsokat, halakat. Azért is fontos, hogy ide tegyük ezeket, hogy a húslé ne csorogjon végig a többi élelmiszeren, ha esetleg nem tökéletesen zár a csomagolás.
  • A felső részek melegebbek. A középső polcra tejtermékek kerüljenek, sajtok, joghurtok, stb.
  • A legfelső polcra mehetnek az elkészített ételek, felvágottak. (Azok a termékek, ebédmaradékok, amelyek nem igényelnek hűtést.)
  • A hűtők alsó részén található rekeszek a zöldségek, gyümölcsök tárolására szolgálnak.
  • A hűtőszekrény legmelegebb része az ajtó. Tároljuk itt a felbontott szószokat, ételízesítőket, lekvárokat. (Gondoljunk csak a boltokra, ahol a mustár, ketchup a sima, hűtés nélküli polcokon áll. Amíg nem bontjuk fel, felesleges a hűtőt terhelni ezekkel.)

Mi nem tesz jót a hűtésnek?

A hűtő akkor tartja a legjobban a hőmérsékletét, ha nem nyitogatjuk gyakran az ajtaját. Az is számít, mennyire pakoljuk tele: ha túlzsúfoljuk, nem fog rendesen hűteni, de pl. fagyasztót csak nagy kihasználtság esetén érdemes tartani. Fontos, hogy rendszeresen takarítsuk a készüléket, igyekezzünk a nehezen elérhető helyeket is megtisztítani.

Ne felejtsük, a túlhűtés sem a berendezésnek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. A hűtőszekrény igazi energiafaló, nem éri meg télen-nyáron maximum teljesítményen üzemeltetni, ráadásul a gépet is megterheli. Ha szeretnénk, hogy hosszú ideig szolgáljon, bánjunk vele jól!

A hűtő fogyasztása

Már régóta kötelező a hűtőszekrényeken feltüntetni az energiahatékonysági osztályt a gyártóknak. Mit jelentenek ezek? Az A osztályhoz képest az A+ osztály kb. 20%, az A++ osztály kb. 40%, az A+++ pedig 60%-kal kevesebb energiát fogyaszt azonos üzemeltetés és hűtőméret mellett.

Mennyit lehet spórolni a hűtő cseréjével?

Használjuk ezt a márkaboltos példát: 1KWh óra áram nagyságrendileg 50 forint. Vegyünk egy tipikus hűtő típust: 185cm magasság, 60 cm szélesség, 221+66l hűtőtérfogat, alulfagyasztós kivitel, A energia osztály: 354KWh/év fogyasztás, ami kb. 17 700Ft/éves költség.

Ugyanez a hűtő méret jobb energiaosztály esetén:

  • A+ 280KWh/év, 14 000Ft/éves költség, 3 700Ft/év megtakarítás.
  • A++ 227KWh/év, 11 350Ft/éves költség, 6 350Ft/év megtakarítás.
  • A+++ 149KWh/év, 7 450Ft/éves költség, 10 250Ft/év megtakarítás.

Az A osztályhoz képest a legjobb, A+++ osztályú hűtők 20-40 000 forinttal kerülnek többe. Ha 30 000 forintos árkülönbséggel számolunk, akkor elmondhatjuk, hogy az A+++-os hűtő vásárlás egy 3 éves befektetés, mert pontosan 3 év elteltével spórolhatunk annyit az üzemeltetésen, amennyivel több pénzt adtunk a készülékért. A 4. évtől kezdve pedig gyakorlatilag fele annyiba kerül a hűtő üzemeltetése.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...