A rezsicsökkentés-csökkentése után egyre többen kezdtek el érdeklődni a kedvezményes tarifák iránt az áramszolgáltatóknál. Ahhoz, hogy tisztázzuk, mi is pontosan az éjszakai áram, mikor kapcsol be és hogyan lehet vele spórolni, először meg kell ismernünk a különböző tarifákat. Lássuk.

A legtöbben az éjszakai áramot ismerik kedvezményes tarifaként, pedig ez valójában már nem is létezik. Milyen tarifák vannak és ezek közül melyek a kedvezményesek? Jelenleg öt lakossági tarifa érhető el:

Nappali áram: A1

A „sima”, amit éjjel-nappal azonos áron fogyasztunk. Ez egy egyzónaidős tarifa, évi 1320 kWh fogyasztásig vehetjük kedvezményesen igénybe.

A2 tarifa: a két zónaidős áram

Abban az esetben használhatjuk ezt a tarifát, ha bizonyos háztartási eszközeink éjszaka, völgyidőszakban üzemelnek. Völgyidőszak munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén a 23-07 óra közötti, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is.

B tarifa (egykori éjszakai áram)

Amit az éjszakai áramról tudni kell

Az éjszakai áram egy különmért, távvezérelt, a nappali tarifánál olcsóbb tarifatípus volt, amelyhez külön mérőóra kellett. (Ahogy a mostani kedvezményes tarifákhoz is.)

A lakosság áramfogyasztása nem egyenletes, nappal sokkal több áramot használunk, mint éjszaka. Az olcsóbb éjszakai árammal igyekeztek a fogyasztókat arra ösztönözni, hogy bizonyos háztartási eszközöket (pl. bojler, hőtároló elektromos kályha) az erőművekben éjszakánként megtermelt energiával működtessenek. Ezzel mindenki jól járt: az emberek spóroltak a rezsin, az erőművekben pedig egyensúlyban volt a termelés-fogyasztás.

B alap tarifa

Az éjszakai áram ma már vezérelt áram néven fut, ez a B tarifa. Csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra vannak kapcsolva.

A hőtárolós készülékek üzemeltetéséhez javasolt használni. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül. Ezt az árszabást önállóan nem, csak az „A1” vagy „A2” árszabás mellé választhatjuk. Napi 8 órában vételezhetjük ezen az áron az áramot, ebből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik. (Az MVM azt írja, a nyári időszámítás idején naponta 7 órára.)

B Geo tarifa

Ezzel a kedvezményes tarifával a hőszivattyúnkat tudjuk ellátni árammal. További tudnivalók itt.

H tarifa

A H tarifának nevezett konstrukciót azért hozták létre, hogy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból, pl. a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. A tarifa igényléséről itt írtunk részletesen.

Az éjszakai áram mikor kapcsol be?

Ez a tarifától függ. Az A2 tarifával a völgyidőszakban (este 22 és reggel 6 között) vételezhetünk kedvezményes áron elektromos áramot, a B alappal pedig napi 8 órán keresztül, amiből 4-6 óra a csúcsidőszakon kívülre esik.

Mennyi az éjszakai áram ára?

A2: Bruttó 32,18 forintba kerül egy kWh áram a völgyidőszakban (a nappali – A1 – bruttó 36,22 forint/kWh). Havi 210 kWh fogyasztás felett 70,104 forint/kWh az új rezsiszabályok szerint.

B: az A2-nél jóval kedvezőbb, bruttó 23,16 forint, viszont havi 210 kWh fogyasztás felett 62,884 forint/kWh (!) a lakossági ár.

Hogyan spórolhatunk éjszakai árammal?

A B tarifás, éjszakai (vezérelt) áram nincs automatikusan, igényelni kell, és ki kell építeni hozzá a szükséges technikai feltételeket. Önálló mérőórán keresztül kapjuk, nem lehet a nap 24 órájában folyamatosan igénybe venni, csak változó időpontokban (összesen napi 8 órán keresztül).

Csak egy, fix eszközre lehet kötni, illetve azon használni. Nem konnektoron keresztül jön, amibe tetszőlegesen dughatjuk a berendezéseinket. Ennél nem váltogathatjuk kedvünk szerint, hogy mire használjuk a vezérelt áramot.

Mikor éri meg?

Abban az esetben érdemes igénybe venni a B tarifás (éjszakai) áramot, ha van olyan nagy fogyasztású eszközünk, amelynél nem számít, hogy jellemzően éjszakai, nem teljesen fix idejű ellátás. Ilyen az elektromos vízmelegítő, melegvíztároló (bojler) és a hőtárolós villanykályha.

Beleszámítják-e a B tarifás áramot a kedvezményesen használt mennyiségbe?

Az augusztustól érvényes új rezsiszabályok szerint a B tarifás áram nem számít bele az egyébként felhasznált mennyiségbe. Hiába ugyanannak az ingatlannak az ellátására használjuk, mégis külön mérési pontnak számít. Ebből fakadóan B tarifás villanyórával duplázzuk a kedvezményesen vásárolható árammennyiségünket.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az egyébként olcsóbb éjszakai áramnál a rezsicsökkentett ár több mint két és félszerese lett a lakossági piaci ár. (Szemben a nappalival, ahol kevesebb, mint kétszeres árat kell fizetni az átlagfogyasztás felett.)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...