Listába szedtük a legtöbb energiát használó háztartási eszközöket, berendezéséket, hogy könnyebb legyen takarékoskodni. Íme!

Porszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló – korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogyan érdemes ezeket a gépeket használni, ha lefaragnál a költségekből. A legnagyobb energiavámpír fogyasztók számbavételével sem maradunk adósak, lássuk:

Fűtési és hűtési rendszerek

Hiszed vagy sem, ezek akár egy havi fogyasztásod felét is kiteszik. Spórolnál? A családot természetesen nem kell megfagyasztani, maradjunk a józanság talaján: ha csak néhány fokkal veszed lentebb a termosztátot, a következő számlán már látni fogod a hasznát.

Bojlerek, vízmelegítők

Tipikus energiafalók, amelyek a teljes havi energiafogyasztás akár 20%-áért is felelősek lehetnek. Csökkentenéd a kiadásokat, de nincs ínyedre a hideg vizes tusolás? Sok helyen a bojler 60°C-ra vagy magasabb értékre van állítva, ennél viszont alacsonyabb hőfokon is meghúzhatod a határt: a 10°C-kal alacsonyabb hőmérséklet sem a mosogatásnál, sem a zuhanyzásnál nem fog gondot okozni. (Arról, hogy hány kinek hány fokra érdemes állítani a bojlerét, az E-on itt írt részletesen.)

Mosógépek, szárítók

Ezek az eszközök akár az összes fogyasztás 10%-át tehetik ki havonta. Gondoskodj arról, hogy a berendezések minél magasabb hatásfokon üzemeljenek: tisztítsd ki a gépeket rendszeresen, ügyelj a szűrők ürítésére, és mosásnál/szárításnál sose pakold túl a ruhát! Ha betartod ezt a néhány apró szabályt, nemcsak az eszközeid élettartamát hosszabbítod meg, hanem a fogyasztásodból is lefaraghatsz.

Még egy kézenfekvő tipp: lehetőség szerint moss alacsonyabb hőfokon. (Nyilván erősen szennyezett ruhát lehetetlenség hideg vízben tisztára varázsolni, de jusson eszedbe, az irodába felvett blúzok, ingek stb. kevésbé koszosak, mint a kutyasétáltatós szett. Szelektálj ennek megfelelően!)

Világítás

Külön-külön nem fogyasztanak sokat a lámpák és izzók, de együtt akár a havi energiaszükséglet 5%-át elérhetik. Ha az elmúlt években nem történt meg, akkor most van itt az ideje a cserének: kezdve az energiatakarékos izzóktól, a kompakt fénycsöveken át, egészen a LED világításig rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre.

Kütyük

A tévé sem fogyaszt keveset, de a médiaboxokkal, játékkonzolokkal, egyéb szórakoztatási eszközökkel kész energiazabáló különítményt alkotnak. Ezek kikapcsolva, ’stand by’ állapotban is használnak némi áramot, ezért ha nincs rájuk szükség, húzd ki mindet a konnektorból. Egy (vagy több) kapcsolós elosztó beszerzésével könnyíthetsz a helyzeteden, így nem kell folyton a vezetékekkel vacakolni.

Hűtők, fagyasztók

Nincs mese, ezeket nem kapcsolhatod ki, 0-24-ben működnek. Akárcsak a mosó- és szárítógépeknél, azzal teszed magadnak a legnagyobb szívességet, ha ügyelsz az ideális működésre. A gép teljesítményét befolyásolja a kondenzátor (hőleadó rács a hátoldalon), tisztítsd ki rendszeresen, kb. félévente ajánlott. (Legalább ilyen fontos a jégtelenítés, meg úgy általában az, hogy sűrűn kipucold magát a hűtőt.)

Másik dolog, amit megléphetsz, amennyiben a fogyasztás csökkentése a cél hosszú távon: vásárolj energiatakarékos modellt!

Számítógép, laptop, egyéb irodai eszközök

Rengeteg energiát pazarolsz, ha órákra tétlenül hagyod a gépet. Ne szórd ki a pénzt feleslegesen az ablakon, inkább állítsd be az alvó üzemmódot! Jó megoldás még gyengébb fényerővel használni a monitort, ha pedig nincs szükséged a számítógépre, válaszd le a hálózatról!

A feltöltött laptopot sem célszerű bedugva hagyni, mert ezzel is csak pocsékolsz. Akárcsak a tévét, a nyomatót, a többi irodai eszközt, a töltőket is érdemes kihúzni a konnektorból, amikor már nem kellenek.

Mosogatógép

Kakukktojásnak számít, mert nem tartozik a legnagyobb energiafogyasztók közé, viszont okos használatával spórolhatsz. Az első lépés, hogy csak akkor indítod el, ha sikerült teljesen felölteni – a mosógépet sem üzemeled be két pár zokni miatt, miért lenne ez másként néhány evőeszköz, pár tányér esetében? Továbbá, ha belegondolsz, a szárító funkcióra sincs feltétlenül szükséged, ajánlott ezt is kikapcsolni.

Konyhai kisgépek

A kenyérpirítók, fritőzök, vízmelegítők, mikrók és társaik észrevétlenül is megdobhatják a fogyasztást: összesen a teljes energiaszükséglet 13%-át is kitehetik. Arról, hogy miként érdemes ezeket használni, itt írtunk. A magyar háztartások többségében egyébként is több az eszköz, mint amennyire szükség van. Szabadulj meg a feleslegtől, és dolgozz egy szellősebb, kevesebb energiát pazarló konyhában!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...