Ha a munkavállaló egyik hozzátartozója életét veszti, akkor kérhet rendkívüli szabadságot, ezt ismerik a legtöbben temetési szabadságként. Milyen rokonok halála esetén vehető ki, mik a pontos szabályok, mennyi a távolléti díj? Válaszolunk.

Mi az a rendkívüli szabadság?

Váratlan, előre nem látott események kapcsán beszélhetünk rendkívüli szabadságról. Ez lehet hirtelen betegség, temetés, vagy más esemény, családi ok. Ilyen esetben lehetőségünk van fizetett, illetve fizetés nélküli szabadságot kivenni. A temetési szabadság fizetett szabadságnak minősül. (Arról, hogy mikor lehet fizetési nélkülit kérni, itt lehet olvasni részletesen.)

Mi a temetési szabadság?

Ez is egy rendkívüli szabadság, ami Magyarországon minden munkavállalónak jár. Akkor vehetjük ki, ha valamelyik hozzátartozónak meghal. Időtartama 2 nap, mely alatt távolléti díjat kapunk, azaz a rendes, teljes bérünket. Ez a 2 nap az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár.

Temetési szabadság kinek jár?

Annak a munkavállalónak, akinek elhunyt közeli hozzátartozója. A halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve. Az sem feltétel, hogy egyben vegyük ki mind a 2 napot.

Milyen hozzátartozók halála esetén vehető ki?

A temetési szabadság szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • házastárs, élettárs
  • egyenesági rokon, illetve egyenesági rokon házastársa (nagyszülő, szülő, gyermek, unoka)
  • a házastárs egyenesági rokonai, testvérei
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, illetve örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő
  • testvérek házastársa

Összegezve

A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023-ban időtartama 2 munkanap. Azért vehető ki, hogy a munkavállaló részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

Kinek jár temetési segély 2023-ban?

Végrendelet vagy öröklés?

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...