Ha a munkavállaló egyik hozzátartozója életét veszti, akkor kérhet rendkívüli szabadságot, ezt ismerik a legtöbben temetési szabadságként. Milyen rokonok halála esetén vehető ki, mik a pontos szabályok, mennyi a távolléti díj? Válaszolunk.

Mi az a rendkívüli szabadság?

Váratlan, előre nem látott események kapcsán beszélhetünk rendkívüli szabadságról. Ez lehet hirtelen betegség, temetés, vagy más esemény, családi ok. Ilyen esetben lehetőségünk van fizetett, illetve fizetés nélküli szabadságot kivenni. A temetési szabadság fizetett szabadságnak minősül. (Arról, hogy mikor lehet fizetési nélkülit kérni, itt lehet olvasni részletesen.)

Mi a temetési szabadság?

Ez is egy rendkívüli szabadság, ami Magyarországon minden munkavállalónak jár. Akkor vehetjük ki, ha valamelyik hozzátartozónak meghal. Időtartama 2 nap, mely alatt távolléti díjat kapunk, azaz a rendes, teljes bérünket. Ez a 2 nap az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár.

Temetési szabadság kinek jár?

Annak a munkavállalónak, akinek elhunyt közeli hozzátartozója. A halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve. Az sem feltétel, hogy egyben vegyük ki mind a 2 napot.

Milyen hozzátartozók halála esetén vehető ki?

A temetési szabadság szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • házastárs, élettárs
  • egyenesági rokon, illetve egyenesági rokon házastársa (nagyszülő, szülő, gyermek, unoka)
  • a házastárs egyenesági rokonai, testvérei
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, illetve örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő
  • testvérek házastársa

Összegezve

A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023-ban időtartama 2 munkanap. Azért vehető ki, hogy a munkavállaló részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

Kinek jár temetési segély 2023-ban?

Végrendelet vagy öröklés?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Klíma tisztítása házilag: így csináld profin és biztonságosan

Egy koszos, elhanyagolt klíma nemcsak egészségügyi kockázatot jelent, hanem a pénztárcánkat is megterheli: egy ilyen berendezés kisebb hatásfokkal üzemel, növeli a villanyszámlát, nagyobb az...

Kinek jár iskolakezdési támogatás? Mikor és hol igényelhető?

Bár még távolinak tűnhet, de hamar eljön majd az őszi tanévkezdés, ideje már most utánajárni milyen támogatások vehetők igénybe a gyermekünk, vagy gyermekeink beiskoláztatásához....

A legolcsóbb fűnyírók körképe: megnéztük, mit tudnak

Közeledik a nyár, a kertes házban élők lélekben már felkészültek rá, hogy egyre gyakrabban kell lenyírni a gyepet. Na de mivel? Rengeteg a céleszköz,...