Ha a munkavállaló egyik hozzátartozója életét veszti, akkor kérhet rendkívüli szabadságot, ezt ismerik a legtöbben temetési szabadságként. Milyen rokonok halála esetén vehető ki, mik a pontos szabályok, mennyi a távolléti díj? Válaszolunk.

Mi az a rendkívüli szabadság?

Váratlan, előre nem látott események kapcsán beszélhetünk rendkívüli szabadságról. Ez lehet hirtelen betegség, temetés, vagy más esemény, családi ok. Ilyen esetben lehetőségünk van fizetett, illetve fizetés nélküli szabadságot kivenni. A temetési szabadság fizetett szabadságnak minősül. (Arról, hogy mikor lehet fizetési nélkülit kérni, itt lehet olvasni részletesen.)

Mi a temetési szabadság?

Ez is egy rendkívüli szabadság, ami Magyarországon minden munkavállalónak jár. Akkor vehetjük ki, ha valamelyik hozzátartozónak meghal. Időtartama 2 nap, mely alatt távolléti díjat kapunk, azaz a rendes, teljes bérünket. Ez a 2 nap az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár.

Temetési szabadság kinek jár?

Annak a munkavállalónak, akinek elhunyt közeli hozzátartozója. A halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve. Az sem feltétel, hogy egyben vegyük ki mind a 2 napot.

Milyen hozzátartozók halála esetén vehető ki?

A temetési szabadság szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • házastárs, élettárs
  • egyenesági rokon, illetve egyenesági rokon házastársa (nagyszülő, szülő, gyermek, unoka)
  • a házastárs egyenesági rokonai, testvérei
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, illetve örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő
  • testvérek házastársa

Összegezve

A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023-ban időtartama 2 munkanap. Azért vehető ki, hogy a munkavállaló részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

Kinek jár temetési segély 2023-ban?

Végrendelet vagy öröklés?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...