Szerettünk elvesztése nagy teher és nem csak a gyász miatt. Az elhunyt elbúcsúztatása jelentős anyagi terhet ró a családra, ráadásul a temetkezés most drágább, mint valaha: a különböző szolgáltatásokért akár 30%-kal magasabb árat kell fizetni tavalyhoz képest. Létezik temetési segély 2023-ban? Utánajártunk.

Mi az a települési támogatás?

Az önkormányzatok pénzbeli és természetben települési támogatást nyújthatnak a szociálisan rászorulóknak. Ez a szociális törvényben szabályozott ellátások kiegészítéseként adható. A képviselő-testületek határozzák meg, milyen célokra, milyen összegben és milyen feltételekkel nyújtható a támogatás, ezért ezek településenként, kerületenként jelentősen eltérhetnek.

Települési támogatás járhat azoknak, akik tartósan beteg rokonukat ápolják otthon, de lehet hozzájárulás a lakhatási kiadásokhoz, gyógyszerköltségekhez, vagy segítség azok számára, akik rezsitartozást halmoztak fel.

Az önkormányzatok a rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyeknek kötelesek rendkívüli települési támogatást adni. Kiemelten indokolt azon személyek támogatása,

  • akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni,
  • akik alkalmanként jelentkező többletkiadások – betegség, haláleset, elemi kár elhárítása okán, vagy a gyermekkel, gyermekekkel kapcsolatos kiadások miatt anyagi segítségre szorulnak.

El is érkeztünk a temetési segélyhez.

Temetési segély 2023-ban: rendkívüli települési támogatásként igényelhető

A támogatás többnyire azoknak jár, akiknél a család egy főre jutó jövedelme nem éri el szociális vetítési alap valahányszorosát (általában két-háromszoros, de mindig az önkormányzattól függ). A szociális vetítési alap tulajdonképpen az öregségi nyugdíjminimum, melynek összege változatlanul 28 500 forint. Akit érdekel, hogy miért volt szükség a fogalom bevezetésére, itt olvashatja a részleteket, mi haladunk tovább.

Mennyi a támogatás összege temetéseknél?

A támogatás annak a szociálisan rászoruló személynek adható, aki az elhunyt temetéséről gondoskodott. A támogatási összeg általában a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10-20%-a, ennél pontosabb adatot a helyi önkormányzat adhat. A költségek teljes átvállalása nagyon ritka, de nem példa nélküli.

Hogyan kaphatjuk meg a temetési segélyt?

Egy nyomtatvány kitöltésével és a szükséges dokumentumok csatolásával kérelmezhető. A nyomtatványt érdemes az illetékes önkormányzat honlapján keresni. A kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről kiállított számlák eredeti példányát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagok jövedelemigazolását.

Mi a jobb: végrendelet vagy öröklés?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...