Mesés összegekről, átlag feletti keresetekről cikkezett a sajtó, de mennyi az annyi? Futárkodással akár havi 1 millió forintot is össze lehet hozni, de ehhez gyakorlatilag éjt nappallá téve melózni kell. Mennyit kereshetünk futárként átlagban? Főállásban vagy mellékállásban éri meg jobban? Utánajártunk.

Futár, de milyen?

Az elmúlt fél-egy évben kerültek a figyelem középpontjába a futárfizetések, azon belül is ételfutárok bérei. 2022 első három negyedévében 334 920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon, azonban azt tudni kell, hogy az ország különböző részei között hatalmasak a különbségek. (És persze azt is, hogy a KSH adatai nem a legteljesebben tükrözik a valóságot.) Az, hogy egy-egy futár mennyit keres, függ attól, hogy hol vállal munkát (vidéken vagy a fővárosban), főállásban vagy részmunkaidőben dolgozik, milyen járművet hajt. Ezeken kívül még olyan tényezők is számítanak, mint az évszak, az időjárás, na, meg a terepviszonyok.

Mivel futárkodhatunk?

Autóval, motorral, robogóval, bringával, rollerrel. A legnagyobb, futárokat foglalkoztató cégek közül a Foodpandánál az sem akadály, ha nincs saját járművünk, mert több bérbeadással foglalkozó partnerrel is kapcsolatban állak. Ezek a partnerek szervizelik és karbantartják a kerékpárokat, motorokat, autókat, és a járműparkot is folyamatosan frissítik. Tény, a bérlést a futár fizeti, de biciklinél pl. ez napi párszáz forint.

Szintén a Foodpandánál tesztelték korábban a gyalogos futárokat, de úgy tűnik, ez ennyiben is maradt. Más, nem ételszállítással foglalkozó cégeknél viszont gyalogosan is szállíthatunk, itt találtunk a lehetőségre. (Természetesen nem ez az egyetlen hely, csak példaként mutatjuk.)

Mire van még szüksége egy futárnak?

A jarművön kívül okostelefonra, mobilnetre (jól jöhet mellé egy power bank is), adott esetben jogsira és vállalkozásra, merthogy az ételfutárok nem alkalmazottként dolgoznak. A kata tavalyi szétrobbantása miatt sok futár hagyta ott az állását, a szakmában maradóknak pedig váltaniuk kellett: a legtöbben átalányadózásra álltak át, ami extra adózási és könyvelői terhet jelent.

Ha biciklis futárnak csapunk fel, nem árt, ha van némi kerékpáros múltunk. Neki lehet indulni nélküle, de kisebbfajta csoda lesz, ha komoly bakik, esések, balesetek nélkül sikerül beilleszkedni a mókába. Egyrészt nem árt, ha a kezdő képes észszerűen viselkedni a forgalomban, másrészt komoly előny, ha van némi városismerete – magyarázta egy tapasztalt futár. A cikk 2020-as, de nem sokat vesztett aktualitásából, megéri elolvasni, mielőtt nyeregbe kapnánk tapasztalatlanul.

Az átlagnál többet keres egy futár?

Elérkeztünk a lényeghez. Ezt mondták a nagyobb cégek az Indexnek a fizetésekről:

Foodpanda

  • Óraszámtól függően átlagosan nettó 250 és 600 ezer forint között vihet haza egy futár, de a legjobban teljesítők bére ennél is magasabb lehet.
  • Részmunkaidős futárként heti 20-25 órában akár nettó 250 ezer forint is hazavihető.
  • A vállalkozóként, fő vagy melléktevékenységként végzett futárkodás díjazásában nincsen különbség, vagyis ugyanaz a díjtábla vonatkozik mindenkire, óraszámtól függetlenül.

Kifli

  • Átlagosan nettó 500 ezer és 1 millió forintot lehet havonta hazavinni, ami függ a vállalt munkanapok számától és a kiszállítás minőségétől.

Wolt

  • Nem közöltek konkrét számokat, de kiemelték, a futárok annyi címet vállalnak, amennyit teljesíteni szeretnének, és ők határozzák meg, mikor, mely napokon és napszakokban vállalják a kiszállítást. Így a megkeresett bevételük is nagyon változó, attól függ, mennyi címet vállalnak.

Ha a fentebbi adatokat nézzük, akkor igen, jobban keresHETnek a futárok az átlagnál, de ezt sok tényező befolyásolja. Vegyük számításba, hogy az „álomfizuból” lejönnek az adóköltségek, a könyvelői díj, adott esetben a benzin, szervizelés, bérlés.

Egymilliót csak az „elitalakulat” keres

Az Index egy főállású futárt is megkeresett. Erdődi Péter hivatásként tekint foglalkozására, már évek óta hajt biciklis futárként, szabadidejében sportol. Azt elárulta, hogy ő maga mennyit keres átlagban:

„Adózás után átlagosan nettó 2500-2600 forintra jön ki az órabérem. Ennél vannak gyengébb, illetve erősebb napok is”

– mondta. Azaz, heti 40 órában nettó 420 és 440 ezer közötti összeget lehet keresni. Erdődi ugyanakkor kiemeli, hogy ez kizárólag rá vonatkozik, nem érdemes ezt elkönyvelni a futárok átlagfizetéseként. Az egyéni teljesítményen sok múlik.

Erdődi személyesen ismer olyan futárt, aki „embertelen mennyiségű” munkával, de megkeresi havonta az 1 milliót. „Vannak ilyen futárok, de ők az elitalakulat tagjai a szakmán belül” – tette hozzá.

Megéri futárnak állni?

Minél többet futárkodunk, annál többet kereshetünk, viszont ha főállásban dolgozunk, a több bevétel több adóterhet is jelent. A futárok fizetése első sorban a saját teljesítményüktől függ, a 600 ezer-1 millió forintos álomösszegeket ezért sem érdemes átlagnak tekinteni. Mivel saját magunk döntjük el, hogy mikor és mennyi munkát vállalunk, remek másodállás lehet, de főállásban dolgozni igazán annak éri meg, aki tényleg éli ezt a szakmát – nekik viszont nagyon.

Megéri beállni katonának? Mennyit lehet keresni?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...