„Zajlik a fiatalítás” honvédségben: országos toborzókampány indult most hétfőn (02.13.), melynek egyik célja, hogy „minél többen megismerhessék a honvédség által kínált szolgálati formákat és életpálya-lehetőségeket” – a másik meg nyilván az, hogy akik megismerték, be is lépjenek. Mit ad ezért a Magyar Honvédség? Mennyit keresnek a katonák? Megnéztük, mit tud az „életpálya-modell”.

Katonaság. De milyen katona?

Katonára mindig szükség van, kiszámítható pálya, anyagi elismerés, életre szóló kaland – közhelyek ezek, vagy tényleg ezt kapja az, aki csatlakozik a Magyar Honvédséghez? Attól függ, ki és minek áll. Jelenleg háromféle szolgálati formában lehet csatlakozni:

  • hivatásosként,
  • szerződésesként, illetve
  • tartalékosként.

Ki lehet hivatásos?

Hivatásos katona az lehet, aki elvégzi az Altiszti Akadémiát, vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Honvéd Tisztképző karát. Aki hivatásos honvédnek áll, azzal a honvédség határozatlan idejű szerződést köt. Hivatásosként nem lesz közkatona, vagy tisztes, hanem

  • altisztként kezdhet, amennyiben az Altiszti Akadémiát végzi el
  • és tisztként, ha az NKE-n folytatja le a tanulmányait.

A képzésekről itt lehet bővebben olvasni.

Ki lehet szerződéses?

Aki szerződésesnek áll, azzal nem határozatlan idejű szerződést köt Honvédség, hanem határozott időre szólót, ami általában 3-5 év. Ehhez nem kell külön iskolát elvégezni, „csak” egy 6 hetes kiképzést a szerződés megkötése után. A kiképzés elvégzése után van próbaidő, ez 3-6 hónap, azonban ezen időszak alatt is jár fizetés.

Szerződésesként lehet jelentkezni közkatonának. A minimum a nyolc általános, ez kell ahhoz, hogy valaki közkatona lehessen. Altiszteteknek értettségivel, tiszteknek pedig diplomával kell rendelkezniük. Részletek itt.

Ki lehet tartalékos?

Az alapvető különbség, hogy míg az aktív katonák főállásban végzik a feladataikat, a tartalékosok valamilyen tanulmányi vagy munkaviszony mellett időszakosan látják el a katonai szolgálatot. Akik ezt választják, azok 3 éven belül összesen 6 hónapra hívhatók be, a fennmaradó időben pedig civil munkahelyükön dolgoznak, vagy éppen tanulnak. Az önkéntes tartalékos szolgálatnak négy formája van:

  • önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT)
  • önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT)
  • önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ)
  • önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT)

Az önkéntesek évente rendelkezésre állási díjat kapnak, a tényleges szolgálatteljesítés idejére rendes illetményt is. (Bővebben itt.)

Mennyit lehet keresni a katonaságban?

Érdemes tudni, hogy egyes honvédségi járandóságok a minimálbérhez vannak kötve. Ez 2023 január 1-jétől nettó 155 ezer forint. Az önkéntesek évente egy alkalommal rendelkezésre állási díjat kapnak, tényleges szolgálatteljesítés alatt pedig az aktív állományú katonákkal illetményre jogosult. Mutatunk egy 2022-es adatokat tartalmazó táblázatot kiindulásnak:

Forrás: andrejcsikgabor.hu

Tavaly a kormány „kiemelt mértékű illetményemelésről” döntött, amelyet két lépcsőben hajtottak végre. Szeptemberben azt is közölték, mire lehet számítani, dióhéjban:

  • az érettségivel nem rendelkező közkatona eddig 280 ezer forintot keresett, ez 400 ezer forintra nő,
  • az érettségivel rendelkező közkatona illetménye 323 ezerről 415 ezer forintra nő.
  • Altiszti állományban egy őrmester kicsivel több, mint 421 ezer forintot vihetett haza, ez 533 ezer forintra emelkedik

írták akkor. Fontos, ezek bruttó összegek, amiből megélni, félretenni még a rendkívüli juttatások mellett sem egyszerű.

Megéri beállni a seregbe?

Ha valaki érzi a sokat emlegetett hivatástudatot, tudatosan bánik a pénzével, mindeközben pedig folyamatosan lépdel fel a ranglétrán, az az évtizedek alatt szép megtakarítást hozhat össze. Bár a juttatások tényleg magasak, a bér önmagában nem teszi vonzóvá a pályát, és persze ott vannak az szigorú alkalmassági feltételek. Aki könnyen, erőfeszítés nélkül akar szép pénzt keresni, annak biztos nem itt a helye.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...