Odaégett a fazék alja? Méregdrága tisztítószerek helyett ezt használd

A speciális tisztítószerek nem mindig hoznak megoldást. A fazékmentés nagyban függ az odaégett ételtől és az edény típusától is – nem mindenre ugyanaz a gyógyír.
Vasárnap volt, amikor egyszerre szerettem volna megoldani a főzést, teregetést, porszívózást, kádsikálást és sziesztázást. Meg is lett az eredménye: csúnyán odaégettem a rizst. A rizs az egyik legnehezebben eltávolítható, ha odaégett, így kedvtelenségemben félre is tettem a fazekat. Amikor időm és erőm volt, bíbelődtem vegyszerekkel, sikálással, forralással, ecettel – de semmi. Ma azonban megtörtént a csoda: eltávolítottam róla minden éktelenkedő maradványt.
Nem mindegy, milyen edényed van
Amikor valami leég, az első kérdés nem az, hogy mit tegyünk bele, hanem az, hogy milyen edényben égett oda az étel. Ha rozsdamentes acél fazekad van, mint nekem, akkor szerencsés vagy. Ez a szeleburdi vasárnapokra van kitalálva, jól bírja a hőt, a lúgot, savat és súrolást. Nyugodtan forralhatsz bennük szódabikarbónát, használhatsz enyhe súrolóport is. Egyedül arra figyelj, hogy az ecetet ne hagyd benne órákig, mert a fényes felület megmattulhat.
A zománcozott edények szépek, de kényesek. A zománcréteg tulajdonképpen üvegszerű bevonat, ami könnyen megrepedhet, lepattoghat. Itt eszünk be se jusson a durva súrolás és a fém dörzsi – inkább szódabikarbóna, ecet, só és citrom kombinációját érdemes használni, azt is módjával.

Ha másféle edényünk van, nagy a baj. Ami az alumíniumot illeti, nem szereti az ecetet vagy szódabikarbónát, mert elszínezheti. Öntöttvas edénynél kerülni kell a vízben áztatást, nehogy rozsdásodjon. Az üvegedényekbe pedig oly mértékben bele tud égni a fekete réteg, hogy nem lesz már makulátlan újra. Ezeket a típusokat ezért csak kíméletesen lehet tisztítani.
A legrosszabb, amit odaégethetsz
Senki sem direkt égeti oda az ételt. De vannak alapanyagok, amelyek különösen alattomosak, ezért érdemes ezeknél jobban odafigyelni a jövőben, amikor főzünk, különben rémes vakarászás várhat ránk. Ilyen fekete listára került nálam a rizs, cukor, karamell, méz, tej, tojás és egyéb fehérjés ételek.
A rizsben lévő keményítő karamellizálódik, majd szenesedik – ezáltal kőkemény réteget képez az edény alján. Ezért az odaégett fazék tisztítása rizs esetén az egyik legnehezebb feladat lehet. Forró víz, szódabikarbóna és idő kell hozzá. A cukor 160–200 °C-on megég, és üvegszerű, ragacsos-szilárd réteget képez. Se víz, se ecet nem oldja gyorsan – ez a legnehezebb anyag, amit el lehet tüntetni. Türelem, forralás és több lépés kell hozzá. A fehérje ráalvad a forró fémre, mint egy ragasztó. Ilyenkor a lúgos szerek, mint a szódabikarbóna, segíthetnek, de ne várjunk csodát percek alatt.
Három módszer, amit teszteltem
A szódabikarbóna-főzet
Ez az alapmódszer, ami a legtöbb esetben beválik. Elsőre ezzel ugrottam neki, látványosan leszedte az égett darabkák nagyrészét. Aki nem órákig hagyta a fazekat a tűzhelyen, annak valószínűleg ez már önmagában gyógyír lehet. A szódabikarbóna lúgos kémhatású, ami fellazítja a keményített, savas égésréteget, és közben nem roncsolja a fémet vagy a zománcot.
- Öntsd ki az áztató vizet, öblítsd át az edényt.
- Szórj bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát.
- Önts rá annyi vizet, hogy ellepje a leégett részt.
- Forrald 10–15 percig közepes lángon.
- Hagyd kihűlni (legalább fél óra).
- Ezután finoman kapargasd le a “felpuhult” részt.
- Ha szükséges, ismételd meg, és a második körben tehetsz bele egy kevés mosogatószert is.
Só és citromlé ecettel kombinálva
Ez a technika mentette meg az én fém fazekamat is, leszedett minden maradványt a végére. Zománcos edényhez is ideális, ahol kaparni tilos. A só enyhén csiszol, a citrom és az ecet pedig savas kémhatásukkal fellazítják a karbonizált réteget.
- Szórj az edény aljába 3-4 evőkanál sót.
- Önts rá egy fél citrom levét vagy 1–2 evőkanál ecetet.
- Hagyd állni egy órát.
- Dörzsöld át dörzsivel vagy szivaccsal, ha edényed típusa engedi.
- Öblítsd ki, és ha kell, forralj benne még pár percig vizet.
Hidrogén-peroxid trükk
Nekem eddigi legmakacsabb odaégésemet az előző két megoldással sikerült megoldanom, azonban ha neked ez sem vált be, van egy végső fegyver, amit csak rozsdamentes acél edényen szabad alkalmazni. Zománcon, alumíniumon vagy bevonatos edényen ne próbáljuk, mert károsíthatja a felületet.
- Önts bele 1–2 cm magas réteg 3%-os hidrogén-peroxidot.
- Melegítsd közepes lángon, amíg buborékozni kezd.
- Hagyd kihűlni, majd kapard le a fellazult részt.
- Többször öblítsd el vízzel.
Nem vált be egyik módszer sem? Keresd bizalommal Ügyfélszolgálatunkat és kollégáink 48 órán belül válaszolnak.
Mikor kell beismerni, hogy vége?
Ha a zománc megrepedezett, lepattogott, vagy szürkés-barna foltok jelentek meg, sajnos az edény bevonata megsérült. Ezután már nem biztonságos főzésre, mert a zománc darabjai ételbe juthatnak. Ha viszont rozsdamentes acélról van szó, szinte mindig megmenthető.