Olcsó, mégis olyan, mintha Bécsben ennéd: a legjobb császármorzsa recept
Nem kell megvárni a karácsonyi vásárokat, Babi néni elhozta a legjobb császármorzsa receptjét, ami egyáltalán nem drága, mégis elképesztően finom. Mintha csak Bécsben ennéd.
A császármorzsa gyerekkorunk egyik nagy kedvence. Nem csoda: a laktató leves, könnyű desszert nagyon népszerű kombináció volt Magyarországon az elmúlt 100 évben. Heteken át lehetne enni a gulyásleves-bableves-frankfurtileves-gezemice leves és palacsinta-csokispiskóta-bukta-császármorzsa különféle variációit.
A legjobb császármorzsa ráadásul gyors, egyszerű, és csupa olyan hozzávalóból áll, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Ráadásul laktató és nem drága. A hazai gyakorlatban a főleg serpenyőben készül, morzsásra van törve-keverve és tele van grízzel. Feltehetően a költséghatékonyság és a jóllakottság növelése céljából kerül bele a sok búzadara. Tálaláskor pedig főleg baracklekvárt és porcukrot eszünk mellé, a menzán esetleg ipari, nagyon édes eperszörpöt adnak fel rá.
Az eredeti és legjobb császármorzsa Bécsből jön, és bizony csak nyomokban hasonlít a mi verziónkra.
Nincs ezzel semmi baj, a császármorzsa igazi monarchiás fogás, megtaláljuk Észak-Olaszországban, Csehországban, Szlovéniában, de készítik Horvátország és Románia bizonyos részein is, és mindenhol van valami nemzeti karaktere.
Nekünk a serpenyő, a gríz és a baracklekvár jutott.
Az eredeti recept sokkal inkább hasonlít egy lágy, könnyű, amerikai palacsinta tésztára, amit serpenyőben készítenek, és villával vagdosnak apró, guszta kis darabokra, tálaláskor pedig almaszósszal vagy fűszeres szilvakompóttal tálalják. Abban egyetért a szakácsirodalom, hogy a recept Ferenc József udvarában készült, innentől kezdve azonban több eredetmagyarázó mítosz van. Egyesek szerint az étel az uralkodó és Wittelsbach Erzsébet (vagyis Sissy) eljegyzési vacsoráján volt desszert, mások szerint az alakját óvó és a pazarlást nem kedvelő Erzsébet kérte a szakácsot, hogy valamilyen könnyű desszertet készítsen, a végeredmény pedig a császár tetszését is elnyerte, így onnantól gyakorta szerepelt eleinte csak az uralkodó, később az arisztokrácia, végül a polgárság asztalán is.
További kérdésed van a desszertekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata ingyen és két nap alatt megválaszolja. Keress minket!
A legjobb császármorzsa

Hozzávalók
Kötelező hozzávalók:
- 150 gramm liszt
- 2,5 deci tej
- 40 gramm vaj (olvasztva)
- 3 darab tojás (nagyobb)
- 2-3 ek porcukor
- 1 kk vanília kivonat
- 1 csipet só
A sütéshez:
- 1 ek vaj (a sütéshez, pluszban)
Nem kötelező hozzávalók:
- 1 marék mazsola
- 0,5 dl rum
- 0,5 dl víz
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét hűtőbe tesszük (és lehetőség szerint onnan is vegyük ki előtte).
- A sárgájához hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot a csipet sót és kézi habverővel alaposan összekeverjük.
- 4-5 adagban, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, a végén pedig az olvaszott vajat
- Ha kész, alaposan elmossuk a habverőt, és egy csipet só kíséretében keményre verjük a tojásfehérjét.
- A tojáshabot beleforgatjuk a tésztába.
- Egy nagyobb (kb 30 cm-es) serpenyőben megolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tésztát. Közepes lángon sütjük 5-6 percig, vagy amíg annyira megszilárdul az alja, hogy palacsintalapáttal alá nem tudunk nyúlni.
- Ekkor négybe vágjuk, és negyedenként átfordítjuk. Ha a teteje is szilárdulni kezd, akkor villával, lapos fakanállal kisebb részekre szaggatjuk. Ezen a pontotn megszórhatjuk egy egész pici porcukorral, ami finoman karamellizálódni fog, de ezt el is hagyhatjuk.
- Ha kívül ropogós, belül puha az összes kis darab akkor almaszósszal, kompóttal vagy lekvárral azonnal tálaljuk.
Megjegyzések
Bár Erzsébet és Ferenc József eljegyzése óta 170 év telt el, a desszert ma is töretlen népszerűségnek örvend. Egyet jelent a Monarchiával és annak konyhájával, és akkor is szívesen esszük, ha közben már más fogalmaink lettek a könnyed desszertről.




