Elvesztette fényét a rozsdamentes edényed? Minden megvan a konyhádban, amitől újra ragyogó lehet

Ugye milyen bosszantó, amikor a valaha csillogó-villogó edényed úgy néz ki, mintha évek óta 0-24 csak pörköltet rotyogtatnál benne?! Mintha a rozsdamentes acél edény elszíneződése valami konyhai bosszú lenne az instant levesek túlzott fogyasztása miatt. De ne aggódj, nincs veszve minden! Nem kell kidobni, új edénykészletet venni, sőt, még a mosogatószivacsodat sem kell feláldozni egy elkeseredett dörzsölési akcióban. Mutatjuk, hogyan hozhatod vissza a régi fényt!
Miért veszíti el a csillogását?
Először is, ne vádold meg az edényt hanyagsággal, nem tehet róla, hogy időnként besárgul, bekékül, vagy egy furcsa szivárványos árnyalatot ölt. A rozsdamentes acél edény elszíneződésének oka legtöbbször a túlzott hőhatás, ami miatt a fém oxidálódik. Ha tehát szeretsz sót használni vagy vizet (ezek nélkül elég nehéz is lenne főzni, nem igaz?), amiből mind ásványi anyagok csapódnak ki, és az edényt gyakran hagyod magára a tűzhelyen, akkor ne csodálkozz, hogy kicsit megfáradt a külseje. De még a vízkő és a mosogatószer-maradványok is rárakhatják a maguk kis esztétikai ajándékát.

A rozsdamentes acél edény elszíneződése ecettel is legyőzhető!
Ha valaha kételkedtél volna az ecet mindenhatóságában, akkor most eljött az idő, hogy belásd: ez a konyha igazi varázslöttye. A rozsdamentes acél edény elszíneződés ellen is tökéletes. Nem csak az ablakpucolás és a fürdőszoba titkos fegyvereként működik. Egy kis ecet és víz keverékének felforralásával az edény szinte magától megtisztul. Utána csak egy gyors öblítés, és máris olyan lesz, mintha sosem kellett volna végighallgatnia az élet értelméről szóló elmélkedéseidet főzés közben.
Szódabikarbóna: a konyhai radír
Ha az ecet túl vad lenne neked, vagy egyszerűen csak szeretsz több lábon állni a tisztítás terén, és nem is annyira bírod a szagát, akkor jöhet a szódabikarbóna! Szórd rá az érintett területre, finoman dörzsöld át egy puha szivaccsal, és nézd, ahogy a foltok megadják magukat. Pikk pakk vissza is kapod a ragyogást, meglásd!
Citrom: a természetes fény(vissza)hozó
A citrom nemcsak a teádat dobja fel, hanem az edényeidet is. Ha a rozsdamentes acél edény elszíneződése makacsul ragaszkodik az új árnyalatához, akkor fél citrommal dörzsöld át, hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le. Friss illat, természetes tisztaság, és egy olyan edény, ami végre nem néz ki úgy, mintha ezer éves lenne.

Rozsdamentes acél edény elszíneződése: eltávolítva!
Edénymentő küldetés: siker! Most már tudod, hogy a rozsdamentes acél edény elszíneződése nem egy végleges ítélet, csak egy kis figyelmeztetés arra, hogy az edények is igényelnek némi törődést. Egy kis ecet, egy marék szódabikarbóna vagy egy citrom csodákra képes, és máris úgy csillog minden, mintha most lépett volna ki egy tisztítószer-reklámból. Szóval ne aggódj, a csillogás visszahozható, és nem kell hozzá varázspálca, csak néhány egyszerű trükk és egy kis odafigyelés!