3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk, ha már unod a sima kaszinótojást.
Mondjuk a kaszinótojást unni… hát nem is tudom. Persze van az a retró, zselatinos tartárral leöntött, krumplival dúsított nyolcvanas évek végi rettenet, amit nem nehéz nemcsak unni, de egyáltalán nem szeretni, de a jó kaszinótojás azért messze van ettől.
Bármennyire furcsa is, ókori eredetű ételről van szó – Marcus Gavius Apicius ír róla a De re coquinqria című művében, amely egyben az egyetlen ma is ismert ókori szakácskönyv. Ebben a korszakos műben már ott van a mai kaszinótojás elődje: zöldfűszerekkel, apró szárított hallal, esetleg édes aszalványokkal dúsított töltött tojás.
A kaszinótojás legközelebb a középkorban bukkan fel, Andalúziában szintén hallal valamint hagymaolajjal keverték a főtt tojás sárgáját mielőtt visszatöltötték a fehérjébe, de a XVII. századra az egész kontinensen elterjedt, és mindenkinek megvolt a maga változata. Az erősebb fűszerek érkezésével az angolok az ördögi tojások, vagyis deviled egg elnevezést adták neki, angol nyelvterületen egyébként ma is így hívják.
Kérdésed van a receptekről vagy a főzéssről? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, két nap alatt ingyenesen választ kapsz!
Nálunk a húszas években terjedt el – hogy pontosan honnan érkezett, az nem biztos, de jó eséllyel német területről: ők és a skandinávok is orosz tojásnak hívják a műfajt, de főleg azért, mert akárcsak nálunk, ott is szívesen tálalják franciasalátával – amit ők orosz salátának hívnak.
A neve nálunk Magyar Elektől, vagyis Ínyesmertertől van, ő fakad ki egy publikációjában, hogy a töltött tojást sok pesti étteremben elkaszinózzák, pedig milyen jó is a étel egyébként a szardellával, zöldfűszerekkel töltött, tartármártással vékonyan áthúzott tölött tojás. Na, mivel a húsvétnak a tojás oszlopos tagja, és a szimpla főtt tojás helyett sokan már évek óta ezt készítik, hoztunk most 3 változat töltött tojás húsvétra, ha idén kicsit felturbóznátok a kínálatot!
Currys töltött tojás

Hozzávalók
- 5 db tojás
- 3 nagy ek majonéz
- 1 ek tejföl
- 1 kk mustár
- só
- bors
- 1 kk curry por
Elkészítés
- A tojásokat megfőzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk.
- Ha kicsit kihűlt, kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk, villával összetörjük.
- Hozzádjuk a tejfölt, a mustárt és a majonézt, de ne egyszerre, hanem 2 adagban, nehogy túl híg legyen a krém. Fűszerezzük a curryval, sóval, borssal.
- A krémet visszatöltjük a tojásba, ha kell, zöldfűszerekkel megszórjuk.
Medvehagymás-krémsajtos töltött tojás

Hozzávalók
- 5 db tojás
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 ek tejföl
- 2 ek krémsajt
- Só
- bors
Elkészítés
- 1A tojásokat megfőzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk.
- Ha kicsit kihűlt, kettévágjuk, a sárgáját kikaparjuk, villával összetörjük.
- A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, aprítóba tesszük a krémsajttal és a tejföllel együtt, sózzuk, borsozzuk, összedaráljuk.
- Adagonként belekeverjük a tojássárgákat, hogy kellően masszív, tölthető krémet kapjunk.
- A krémet visszatöltjük a tojásba, ha kell, zöldfűszerekkel megszórjuk.
Céklás-humuszos töltött tojás

Hozzávalók
- 5 db tojás
- 1 db nagy cékla
- 1 ek ecet
- 100 gramm humusz
- 3 csepp szezámolaj (ha van)
- fűszerpaprika
Elkészítés
- A tojásokat megfőzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk. Kétféle rózsaszín tojást készíthetünk: ha félbevágjuk, és a sárgáját kikaparjuk, akkor az egész tojás rózsaszín lesz, ha egészbe hagyjuk, akkor csak a héja.
- A céklát meghámozzuk, felcsíkozzuk. Egy edénybe tesszük, rá a tojásokat. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk az ecetet, és állni hagyjuk 12 órán át.
- Ebben az esetben nem használjuk fel a tojások sárgáját – csinálhatunk belőle tojáskrémet, és mehet a húsvéti asztalra.
- A rózsaszín tojásokat lecsöpögtetjük, megtöltjük humusszal, csepegtetünk rá egy kis szezámoljat és megszórjuk egy lehellet fűszerpaprikával.
