Egy hozzátartozó elvesztése nagy fájdalom, de a családnak vannak bizonyos kötelességei, amelyekről nem szabad megfeledkezniük. Az egyik legfontosabb feladat, hogy időben jelezzék a nyugdíjas rokon elhalálozását és annak dátumát. Sok estben az is kérdéses, kit illet meg az elhunyt utolsó nyugdíja. A vérrokont? Az elhunyt élettársát? Vagy talán visszaszáll az államra? Cikkünkben tisztázzuk.

A gyászolók kötelességei

A nyugdíjas rokon elhalálozását és annak időpontját a vele közös háztartásban élő hozzátartozónak kell jeleznie 15 napon belül a nyugdíjfolyósító szervnek. Hozzátartozó lehet a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér, ebben a sorrendben. Ha az elhunytnak nincs közvetlen rokona, akkor az örökösre hárul a feladat.

Az elhunyt utolsó nyugdíja

A nyugdíjak kifizetése havonta, az adott tárgyhónapra történik, azaz nem előre, vagy utólag, mint néhány más ellátásé. A nyugellátás arra a hónapra még jár, amelyben az illető elhalálozott, viszont a következőre már nem.

Ha a nyugdíj mégis megérkezik a következő hónapban, akkor a hozzátartozó nem jelzett időben a nyugdíjfolyósítónak. Az ellátást nem lenne szabad felvenni, de ezzel sokan nem törődnek. Volt például egy mosonmagyaróvári férfi, aki 2020 januárja és 2022 februárja között minden hónapban – jogosulatlanul – felvette elhunyt apja nyugdíját. Ezzel 5 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A szabályok szerint az, aki a nyugellátást jogalap nélkül veszi fel, köteles azt visszafizetni.

Kit illet meg az elhunyt utolsó nyugdíja?

Ha az utolsó havi nyugdíjat már nem vette át a jogosult a postástól, esetleg nem érkezett meg az utalás a számlájára, akkor a közös háztartásban élő családtagjai igényelhetik az összeget. Elsődlegesen a házastársa, ha már ő sem él, akkor az elhunyt gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, majd testvére kaphatja meg az ellátást, a halál napjától számított egy éven belül. A pénzt a postástól az a közeli hozzátartozó is átveheti, aki az elhunyttal közös háztartásban élt.

Ha a posta már visszautalta a nyugellátást a nyugdíjfolyósítónak, akkor azt külön kell igényelni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Ezt a nyomtatvány kell kitölteni, amelyet személyesen, postán vagy online is beadhatunk. A dokumentumból megállapítható a rokoni kapcsolat, a közös háztartásban való együttélés, az elhunyt adatai és az ellátás folyósítási törzsszáma.

Mi van akkor, ha az elhunyttal nem élt együtt közeli hozzátartozó? Ebben az esetben az örökös veheti fel az ellátást az öröklési bizonyítvány vagy hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után. Ettől az időponttól számítva az örökösnek 1 éve van felvenni a nyugdíjat. A ’Kérelem nyugdíjbiztosítási ügyben’ nyomtatványt kell kitöltenie és beadni elektronikusan, postán vagy ügyfélszolgálaton személyesen.

Külön szabályok vonatkoznak az élettársra, akivel a jogosult nem kötött házasságot. Az élettárs csak mint végrendeleti örökös lehet jogosult a nyugellátás átvételére. Örökölni ugyanis csak végintézkedés alapján tudnak egymás után az élettársak, a törvény alapján nem. Vagyis ha az élettárs nem végrendeleti örökös, akkor az elhunyt utolsó nyugdíját sem veheti fel. Ilyen esetben a közeli hozzátartozók kaphatja meg az ellátást.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...