Nincsenek könnyű helyzetben a családtagok, hiszen nemcsak a gyásszal kell megbirkózniuk, hanem az ügyintézéssel is. A búcsúztatás megszervezésén kívül kötelességünk az illetékes szervnek jelezni, hogy rokonunk elhunyt, adott esetben pedig az utolsó havi nyugellátását is fel kell vennünk. Felmerül még egy kérdés: jár-e a 13. havi nyugdíj halál esetén 2024-ben, ha az illető januárban hunyt el? Utánajártunk.

Ki veheti fel az elhunyt utolsó nyugdíját?

A nyugdíjak kifizetése havonta, az adott tárgyhónapra történik, azaz nem előre, vagy utólag. A szabályok szerint a nyugellátás arra a hónapra még jár, amelyben az illető elhalálozott, viszont a következőre már nem.

Abban az estben, ha az utolsó havi nyugdíjat nem vette át a postától a jogosult, akkor azt a közös háztartásban élő családtagjai igényelhetik vissza. Ugyanez a teendő, ha az utalás nem érkezett meg az elhunyt bankszámlájára.

Ki kaphatja meg az összeget? Elsődlegesen a házastárs, ha nincs, akkor az elhunyt gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, majd testvére. A pénzt a postástól az a közeli hozzátartozó is átveheti, aki az elhunyttal közös háztartásban élt.

Ha az elhunyttal nem élt együtt közeli hozzátartozó, akkor az örökös veheti fel az ellátást az öröklési bizonyítvány vagy hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után. Külön szabályok vonatkoznak az élettársra: csak végrendeleti örökösként  lehet jogosult a nyugellátás átvételére. (Örökölni ugyanis csak végintézkedés alapján tudnak egymás után az élettársak, a törvény alapján nem.)

13. havi nyugdíj halál esetén 2024-ben: A januárban elhunyt nyugdíjas hozzátartozója jogosult-e a 13. havi nyugdíj felvételére?

Ahogy írtuk, a nyugdíj arra a hónapra még jár, amelyben az illető elhalálozott, a következőre viszont már nem. Ebből kiindulva az ember azt gondolná, hogy a 13. havi ellátás sem jár, hiszen az februárban érkezik. Na de nem így van!

Farkas András nyugdíjszakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy a januárban elhunyt nyugdíjas hozzátartozója igenis felveheti a 13. havi nyugdíjat. Mint írja:

A 13. havi nyugdíjra, 13. havi ellátásra jogosult személy 2024. január hónapban bekövetkező halála esetén a juttatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés véglegessé válása napjától számított egy éven belül. A kifizetés ez esetben nem hivatalból történik, ahhoz külön kérelem előterjesztése szükséges.

Azaz 13. havi nyugdíj halál esetén 2024-ben is jár a hozzátartozóknak. A szükséges nyomtatvány az Államkincstár oldaláról tölthető le, innen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...