Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és aggódunk, hogy miből tudjuk kifizetni a rezsit? Hirtelen betegség miatt megnövekedtek a gyógyszerköltségeink és nem tudjuk kifizetni a nyugdíjunkból? Pont ilyen helyzetekben vehető igénybe önkormányzati segély nyugdíjasoknak. Mutatjuk az önkormányzatok által nyújtott, nyugdíjasoknak szóló támogatásokat.

2001 óta közel 30 százalékkal nőtt az egyedül élő idősek száma. Ma Magyarországon 1,5 millió olyan háztartás van, ahol nyugdíjas korúak élnek, ezen belül a háztartások 41,3 százalékában az idősek egyedül élnek – ez derült ki a 2022-es népszámlálás adataiból. Mit tehetnek azok az idősek, akiknek mindennapos anyagi gondjuk van és nem rendelkeznek segítséggel?

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

A tavaly előtt módosított szociális törvény többek között azt is kimondja, hogy a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük segíteni a hozzátartozójukon. A szociális törvény arra épül, hogy elsősorban mindenkinek saját magáról kell gondoskodnia. Ha valakinek segítségre van szüksége, akkor segítsen a család, a rokonok, ismerősök, de ha ők nem tudnak, akkor az önkormányzat – az állam csak a legvégső esetben avatkozik be. Pedig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy

az állam feladata (lenne) a szociális rendszer működtetése.

Mivel egyre több az egyedül élő, rászoruló idős, az önkormányzatoknak is egyre nagyobb szerepet kell vállalnia a segítségnyújtásban.

Milyen formában adható az önkormányzati segély nyugdíjasoknak?

A rezsi és a gyógyszerek kiváltása mellett nagy anyagi terhet jelent a mindennapi betevő megvásárlása is. Az önkormányzatok adhatnak települési támogatás keretében lakhatáshoz vagy gyógyszerkiváltáshoz pénzbeli támogatást. Az önkormányzati települési támogatás egy olyan pénzbeli vagy természetbeni szociális ellátás, ami a jövedelem kiegészítésére, pótlására szolgál és rászorultság esetén kérelmezhető az önkormányzattól. 

A támogatás mértéke és módja önkormányzatonként eltérhet, hiszen az önkormányzatok bevétele és gazdálkodási lehetősége mindenhol eltérő. 

Jó, ha tudjuk, hogy rendkívüli segély formájában általában élelmiszercsomagot vagy egyszeri pénzbeli támogatást is kérhetünk az önkormányzattól. Ám ezek a támogatások is – a fentiekhez hasonlóan – nagyban függnek az önkormányzatok gazdasági helyzetétől. Érdemes az önkormányzatot megkeresni, számíthatnak-e a rászoruló idősek valamilyen élelmiszer csomagra a téli hónapokban, illetve miként kérhető szociális étkeztetés.

Fővárosi lakásrezsi támogatás

Budapesti lakosként szintén jogosultak lehetünk rezsitámogatásra: a díjtámogatás évente akár 48 000 forinttal csökkentheti a háztartások költségeit. A támogatásra Budapesten élő rászoruló nyugdíjasok is jogosultak.

A fővárosi lakásrezsi támogatás részleteiről itt lehet olvasni. Az országszerte és Budapesten működő önkormányzatok elérhetőségei itt találhatók.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...