Milyen teendőink vannak, ha nyugdíjas rokonunk elhunyt? Szeretteink elvesztésekor az érzelmi és lelki nehézségeken, feladatokon túl a gyászolónak további teendői vannak, ilyen például a nyugdíj lemondása halál esetén.

Egy természetes személy halálakor megszűnik a nyugellátásban való jogosultsága.

A nyugdíjat folyósítani kell a jogosult halálának napját magába foglaló hónap végéig, és a nyugdíjellátásról szóló törvényben megtaláljuk, ki veheti fel ezt az összeget.

Először is, be kell jelenteni az elhalálozás tényét a nyugdíjhatóság részére. Ilyenkor az elhalálozás tényét és időpontját a nyugdíjassal egy közös háztartásban élő személynek 15 napon belül kötelessége, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak bejelentenie. Mindezt az elhunyt nyugdíjas törzsszámára hivatkozva. A bejelentésnél mellékelni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot, vagy annak hitelesített másolatát. Habár már létezik elektronikus anyakönyvi rendszer, a törvény még előírja, hogy papír formájában is be legyen adva a kivonat.

Abban az esetben, ha az ellátás utalása gondnok vagy gyám részére történt, az ő felelőssége a bejelentést megtenni a nyugdíj lemondásáról halál esetén.

Mi történik az utolsó esedékes ellátással a nyugdíj lemondása esetében?

A halál napját magába foglaló hónap végéig illeti az esedékes ellátás a nyugdíjast.

A nyugdíjas elhalálozásakor a személy közös háztartásban élt

  • házastársa
  • gyermeke
  • unokája
  • szülője
  • nagyszülője
  • testvére

igényelheti, ebben a meghatározott sorrendben, egy éven belül.

Ha nincs ilyen törvényes örökös személy, akkor az örökös igényelheti az ellátást a hagyatéki végzés jogerőssé válásának napjától vagy a halál napjától számított egy éven belül.

A közös háztartásban élő személyek megelőzik azt, aki nem élt vele egy háztartásban, vagyis nem a törvényes öröklés rendje az irányadó.

Ha a nyugdíjassal együtt élt családtag tesz igényt, elegendő az erre a célra rendszeresített nyilatkozatot kitöltenie. Ebből megállapítható a rokoni kapcsolat és az is, hogy egy háztartásban éltek-e. Ezen kívül tartalmazza az elhunyt adatait és az ellátásának folyósítási törzsszámát.

Ha örökös veszi át az ellátást, akkor az ő részére a jogerős záradékkal ellátott öröklési bizonyítvány és hagyatéki végzés meglétével lesz kifizetve a fel nem vett nyugdíjellátás.

Ezek alapján, jogszerűen átveheti a nyugdíj összegét a közös háztartásban élő közeli hozzátartozó. Mindezt a postai kézbesítőtől. Ha nem veszik át, a posta visszaküldi az összeget a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságának. Ezután írásban lehet kérelmezni a pénzösszeget a halál napjától számított egy évben.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...