2021-ben – hónapokkal az országgyűlési választások előtt – annyira „jól állt a magyar gazdaság” Orbán Viktor szerint, hogy minden nyugdíjas megkapta a maximális 80 ezer forintos prémiumot. 2022-ben – épp a rezsicsökkentés-csökkentésének évében – ennek töredékét, mindössze legfeljebb 10 ezer forintot fizettek ki az időseknek, 2023-ben pedig egyáltalán nem volt. Mire számíthatnak a nyugdíjasok idén, lesz-e nyugdíjprémium 2024-ben? A kilátások nem túl biztatók.

Hazánkban a nyugdíjasok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint más uniós tagállamokban. Hiába az emelés, a 13. havi nyugdíj, az idősek még így sem tudnak spórolni, sokaknak hónap végére egy fillérjük sem marad. Ezt támasztják alá a statisztikák is: a nyugdíjak vásárlóértékét tekintve a 27 uniós tagállam közül a 19-ről a 24. helyre estünk vissza. Utánunk már csak Horvátország, Bulgária és Románia áll.

A tavaly novemberi és az idei év eleji nyugdíjemelést gyakorlatilag megette az infláció, mint ahogy a 13. havi ellátást is. Ilyen körülmények között egyáltalán nem mindegy jár-e prémium vagy sem: megkapják az idősek a maximális 80 ezret? Kevesebb lesz? És…

… lesz-e egyáltalán nyugdíjprémium 2024-ben?

A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól, nyugdíjprémiumra így jó eséllyel nem számíthatnak az idősek, mivel ahhoz 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre lenne szükség – írja az AzÉnPénzem.hu. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint most az is jelentős dolog, hogy a nyugdíjak „védelméhez” szükséges fedezetet garantálja az állam – emlékeztet a portál.

Csoda kellene hozzá

Mint írják, hiába módosította tavaly többször is kormány a költségvetési hiánycélt, a valóságban így is sokkal magasabb lett. A kormányzati szektor 2023. évi hiánya 5 ezer milliárd forint fölé nőtt, ami a GDP 6,7 százaléka. Az idei hiány is jóval több lesz a tervezettnél. A legutóbbi Kormányinfón kiderült: ahhoz, hogy az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, 675 milliárd forintnyi állami beruházást állítanak le.

Varga Mihály közlése szerint az érintett fejlesztéseket nem törlik, csak átütemezik. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormány 20,5 milliárd forintot tett félre idén a nyugdíjprémiumra (ebből is látszik, hogy nagyobb növekedésre számítottak).  Azután eleresztett egy fura megjegyzés erről az összegről:

„Ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye”

– mondta cinikus mosollyal. Nemrégiben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek is sikerült beleállni a nyugdíjasokba: szerinte a 13. havi nyugdíj kifizetése „fektette meg” a költségvetést. A portál emlékeztet: ezzel a tétellel számolniuk kellett.

„Nem is tudjuk, mi a rosszabb, ha nem tették, vagy ha most tudatosan hergelnek a nyugdíjasok ellen”

– írják a cikkben. Egyébként már arra is volt példa, hogy kevesebb prémiumot kaptak az idősek, mint lehetett volna. A nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...