A kormány brutális megszorítást vezetett be az adózásban, a 450 ezer vállalkozó számára kiszámítható és kedvező KATA szabályainak megváltoztatásával. A Billingo számlázóprogram készítőinek felmérése szerint 91%-uk váltásra kényszerül.

Mint ismert, Orbán Viktor megszegte azt a választási ígéretét, miszerint nem emeli az adókat: a katásoktól például évi kétmillió forintot vesz el. Ráadásul a szabályok rohamtempójú megváltoztatásával a nyár kellős közepén kényszerít sok kisvállalkozót nem tervezett plusz adminisztrációra.

A Billingo online számlázó által megkérdezett katások válaszaiból úgy tűnik, hogy még annál is nagyobb a bizonytalanság és a kétségbeesés, mint ahogy annak tűnik – írják a számlázóprogram blogjában.

Billingo: a katások 91%-a váltásra kényszerülhet

„Július 13. és 14. között kérdőívben kérdeztük KATÁs felhasználóinkat, hogy előre láthatóan milyen hatással lesz a jogszabályváltozás az életükre és a jövőjükre. Egyetlen nap alatt több mint 5000 katás válaszolt a kérdésekre, a válaszokat pedig a számlázóval 2021-ben kiállított számlázási adatokkal állítottuk párhuzamba. A vártnál is megdöbbentőbb eredményeket kaptunk” – folytatják.

Kiderült: a megkérdezettek mindössze 7,88%-a számláz kizárólag magánszemélyeknek, ők KATÁzhatnak tovább 2022. szeptember 1-től, az új KATA törvénynek megfelelő feltételekkel. 42,50%-uk kizárólag cégeknek állít ki számlát, 49,63%-uk pedig magánszemélyeket és cégeket is kiszolgál. A válaszadók közül csupán 9,47%-a gondolja úgy, hogy a továbbiakban is fenntartható lesz a KATÁs vállalkozás működése. 11,74%- szerint valószínűleg igen, közel ugyanennyi vállalkozó szerint valószínűleg nem tud KATÁsként tovább tevékenykedni. 58,38%-uk véli úgy, hogy biztosan nem tud katázni szeptember 1-től, 9,14%-uk pedig a kérdőív kitöltésekor még nem tudott egyértelműen válaszolni a kérdésre – írják.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...