A rezsicsökkentés fideszes programja hivatalosan is megszűnt, miután csütörtökön megjelent a rezsi brutális drágításáról szóló kormányrendelet. A dolog egyik pikantériája, hogy a kormánypárt három hónappal ezelőtt legfőbb választási ígéretként mondta: megvédik a rezsicsökkentést.

A kormányrendelet és az energiahivatal rendelete alapján a versenypiaci költségeket tükröző, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó bruttó földgázárat idén augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ, míg október–decemberre 22,002 Ft/MJ szinten határozták meg.

A villamosenergia ára év 2523 kWh fogyasztásig marad 36 forint (ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár), az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, fölötte pedig 62,9 forintot kell kWh-ként fizetni nem kedvezményes áron.

Mindez azt jelenti, hogy a gázár az átlagon felül fogyasztóknak hétszeresére nő, míg a villanyáramért a mostani árnak nagyjából a dupláját kell majd fizetni.

Hogy hogyan lehet spórolni a villanyon, arról nemrég külön cikkben írtunk. Arról, hogyan mérsékelhetők télen a fűtési költségek, még tavaly írtunk. Az energiatakarékosságról itt írtunk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...