Bár a választási kampányban a Fidesz egyik fő üzenete volt, hogy ők megvédik a rezsicsökkentést, 4 hónappal a választások után most mégis ők kezdték el kivezetni azt. Milyen változások lépnek most életbe? Miért nem igaz, hogy csak a tehetősebbek lépik majd túl a rezsicsökkentési határt? Mutatjuk:

Bár a megszorítás a Fidesz-kormány kommunikációjában tiltott szónak számít, az elmúlt napok döntéseit lehetetlen nem megszorításnak tekinteni. Kedden egyetlen nap alatt áttolták a parlamenten a katatörvény szigorítását, amivel több százezer kisvállalkozót lehetetlenítenek el. Szerdán pedig már a rezsicsökkentés egyfajta eltörlését jelentette be Németh Szilárd és Gulyás Gergely. Orbán Viktor rádióinterjújában pedig úgy fogalmazott, a jelenlegi kiélezett helyzetben egyszerűen nem fér bele a rezsicsökkentés.

A rezsicsökkentés megnyirbálását követően már csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz kedvezményes árú a villany- és a gáz ára. Aki efelett fogyaszt, az a piac árat fogja fizetni. Az elkövetkező hónaptól tehát az áram- és gázszolgáltató azt fogja figyelni, hogy az áramfogyasztásunk eléri-e a 2523 KWh-s fogyasztást, a földgáz fogyasztásunkj pedig eléri-e az 1729 m3-t. 

A Portfolió számításai szerint az átlagfogyasztás átlépése után az áramfogyasztás esetében minden kWh díja 6,8-szorosára emelkedik, azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re emelkedik, a földgázfogyasztás esetében minden köbméter földgáz 8,3-szor drágább lesz, azaz 110 forintról 910-re emlekedik a földgáz köbméterének ára. Ez havi közel 25 ezer forintos, éves szinte pedig közel 300 ezer forintos tehernövekedéssel jár.

A portál azt is kiszámolta, hogy idén mintegy 500 milliárd forintos, jövőre további durván 1100 milliárd forintos tehernövekedés vár a magyar lakosságra a rezsicsökkentés részleges feladása miatt.

Elvileg ez a döntés a fogyasztók háromnegyedét nem érinti, mert az éves fogyasztásuk nem éri el a 2523 KWh-t, illetve az 1729 m3-t. Ha ez igaz is, akkor is ott van még a magyarok egynegyede, akinek mostantól iszonyatosan meg fognak emelkedni a havi rezsidíjai.

Az Orbán-kormány most sem a gazdagokat sújtja megszorításokkal, hanem a nehezebb helyzetben lévőket!

A fideszesek azt próbálják elhitetni a társadalommal, hogy ez a módosítás azokat fogja csak érinteni, akik nagylábon élnek, medencét fűtenek, pazarolnak. Tehát a gazdagokat. A valóság azonban egészen más. Míg a tehetősebbeknek jól szigetelt lakása, napelem hálózata, energiatakarékos berendezése van, addig a kisebb pénzű embereknek erre nem futja. 

Valójában tehát nem azoknak kell majd pénztárcájukhoz mérten többet fizetniük az energiáért, akiknek ez kisebb terhet jelentene. 

A legjobban azok fogják ezt megérezni, akik tipikus Kádár-kockás, esetleg emeletes régi építési házban laknak. Nekik a rossz, elavult nyílászárókkal és tetővel, fal- és födém szigetelés nélkül sokkal nagyobb terhet fog jelenteni a rezsicsökkentés jórészének eltörlése.

Ráadásul a családok különösképp ki vannak téve a drágulásnak, hiszen nekik magasabb a fogyasztásuk.

Ezért kellett volna a kormányzatnak korábban gondolkoznia és falszigeteléssel, nyílászáró-csereprogrammal, napkollektorok és napelemek telepítésével a valódi rezsicsökkentésen dolgozni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...