Ha a munkavállaló egyik hozzátartozója életét veszti, akkor kérhet rendkívüli szabadságot, ezt ismerik a legtöbben temetési szabadságként. Milyen rokonok halála esetén vehető ki, mik a pontos szabályok, mennyi a távolléti díj? Válaszolunk.

Mi az a rendkívüli szabadság?

Váratlan, előre nem látott események kapcsán beszélhetünk rendkívüli szabadságról. Ez lehet hirtelen betegség, temetés, vagy más esemény, családi ok. Ilyen esetben lehetőségünk van fizetett, illetve fizetés nélküli szabadságot kivenni. A temetési szabadság fizetett szabadságnak minősül. (Arról, hogy mikor lehet fizetési nélkülit kérni, itt lehet olvasni részletesen.)

Mi a temetési szabadság?

Ez is egy rendkívüli szabadság, ami Magyarországon minden munkavállalónak jár. Akkor vehetjük ki, ha valamelyik hozzátartozónak meghal. Időtartama 2 nap, mely alatt távolléti díjat kapunk, azaz a rendes, teljes bérünket. Ez a 2 nap az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár.

Temetési szabadság kinek jár?

Annak a munkavállalónak, akinek elhunyt közeli hozzátartozója. A halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve. Az sem feltétel, hogy egyben vegyük ki mind a 2 napot.

Milyen hozzátartozók halála esetén vehető ki?

A temetési szabadság szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • házastárs, élettárs
  • egyenesági rokon, illetve egyenesági rokon házastársa (nagyszülő, szülő, gyermek, unoka)
  • a házastárs egyenesági rokonai, testvérei
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, illetve örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő
  • testvérek házastársa

Összegezve

A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023-ban időtartama 2 munkanap. Azért vehető ki, hogy a munkavállaló részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

Kinek jár temetési segély 2023-ban?

Végrendelet vagy öröklés?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...