Az új rezsiszabályok bejelentése után hatalmasra nőtt az érdeklődés a fogyasztást csökkentő megoldások, tippek iránt. Hogyan spóroljunk a rezsin? Van, ami teljesen logikus és működik, de olyan is akad, ami bár teljesen logikus, vajmi keveset számít. Érdemes minden berendezésünket kihúzni a csatlakozóból? Tényleg spórolhatunk a redőnnyel? Megéri lecserélni a régi hűtőszekrényt modernebbre? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, sokan meg fognak lepődni.

Enyhe volt a tél, de a fűtésszámla még így is rengeteg embernek okozott gondot. Korábbi kutatásunkból kiderült, hogy a magyarok többségének egyértelműen a gáz megfizetése fáj a leginkább. Jó hír, hamarosan itt a 20°C, tél viszont jövőre is lesz. Tegyük rendben most, mivel lehet tényleg spórolni.

Hogyan spóroljunk a fűtéssel?

A korszerűsítés, a szigetelés, a nyílászárók cseréje valóban működik, viszont ezek alaposan megterhelik a családi költségvetést. Hiába érvelnek a szakemberek azzal, hogy gyorsan behozza az árát, és később csak drágább lesz megcsináltatni, sokaknak nem futja erre. Mit lehet tenni? Jegyezzük meg az alábbiakat:

  • Alacsonyabb hőfokon tartani a fűtést olcsóbb, mint ha manuálisan tekergetjük.

Tény, hogy az állandó hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát használ fel, mint ha a kihűlt lakást maximális energiafelhasználással felfűtjük, majd ezután megint levesszük, és újra fel. Érdemes alacsonyabb hőfokra állítva a termosztátot folyamatosan fűteni, mivel 1°C-kal magasabb szobahőmérséklet nagyjából 6%-kal több energiafogyasztással jár.

  • Ne vegyük le teljesen, ha elmegyünk otthonról.

Ez a fentebbi pontból következik: a kihűlt lakás felmelegítése sokkal több energiába (és pénzbe) kerül. A legrosszabb, amit tehetünk spórolás szempontjából, ha rögtön maximumra kapcsolunk.

  • Ha teljesen feltekerjük, akkor sem fog hamarabb felmelegedni a ház.

Ha napokra, hetekre elmegyünk otthonról, természetesen nem érdemes pazarolni az energiát. Amikor hazaérünk, akkor se állítsuk a termosztátot a legmagasabb fokra, mert nem lesz hamarabb meleg, csak a gáz fog fogyni. Célszerű fokozatosan állítani rajta.

  • Tartsuk bent a meleget.

A falak, ablakok szigetelése a legjobb megoldás, egyébként maradnak a „fapados” módszerek. A rossz nyílászárók a hőveszteség akár 10%-áért lehetnek felelősek, ezért érdemes este lehúzni a redőnyt, reluxát. Szigeteljünk házilag kisebb párnával vagy takaróval ott, ahol érezzük, hogy behúz a cúg. Rakjunk az ablakra sötétítőt, mert minden réteg számít!

Hogyan spóroljunk az árammal?

Talán az első és legfontosabb, hogy az ilyen-olyan csodamasinaként árusított villanyszámla-csökkentő kütyük semmit nem érnek. Ne vásároljunk ilyet, mert csak szegényebbek leszünk az árával, a fogyasztásunkat pedig ugyanúgy ki kell fizetnünk. Ezeket viszont csináljuk, ha spórolni szeretnénk:

  • Használjuk takarékosabban a (kis)gépeinket

Porszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló – ezek a háztartási eszközök alapnak tekinthetők, dolgoztatjuk is őket rendesen. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan: sem a porszívót, sem a mikrót nem érdemes maximumon üzemeltetni. A vízforraló akkor működik a leggazdaságosabban, ha egyszerre csak annyi vizet melegítünk, amennyire éppen szükségünk van.

  • Okosan etessük az áramfalóinkat

A bojlerek, vízmelegítők tipikus energiavámpírok, és ha rosszul működnek, elavultak, akkor még többet fogyasztanak. Ha a villanyszámla gyanúsan magas, érdemes utánanézni, hogy valóban minden berendezésünk rendesen üzemel-e. A jól beállított hűtőszekrény hőmérséklettel rengeteget spórolhatunk, és ha megfelelően tartjuk karban, az élettartama is jelentősen meghosszabbítható.

  • Feledékenyek váltsanak energiatakarékos izzókra

Ha hagyományos izzókkal világítunk, akkor valóban érdemes lekapcsolni a lámpát, amikor kimegyünk a szobából. Korszerű világításnál, pl. a LED-nél és társainál azonban erre már nem kell figyelnünk, ugyanis legalább75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szénszálasak.

  • Nem kell mindent kihúzni a konnektorból, de folyamatosan bekapcsolva tartani sem

A tévé teljes áramtalanítása teljesen felesleges. Az az energia, amit készenléti állapotban a mai készülékek felhasználnak, egy átlagos háztartás éves áramfogyasztásának az 0,1%-át sem éri el. Azzal viszont valóban energiát takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk bekapcsolva sem a tévét, sem a pedig a számítógépet, monitort, laptopot.

Hogyan spórolhatsz a bojleren éjszakai árammal?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...