A világ legfinomabb étele libaaprólékból: ludaskása Borbás Marcsi módra
A liba nem egy filléres dolog, de ha már egy főzéssel négyféle étel is készíthető belőle az mindjárt máshogy hangzik. Borbás Marcsi nemcsak recepteket mutat, hanem hagyományt és életérzést ad át egy-egy étellel. Ha lehet, vegyünk egész libát és lássuk el a családot egész hétre, négyféle fogással. Ludaskása Borbás Marcsi módra, alföldi pirított fekete rizzsel és olyan főzési fortélyokkal, amiket máshol nem hallani.
Régebben bevett dolog volt, hogy az egész libát megsütötték libasültnek, két comb és a melle volt a libasült. Az aprólékból főztek egy jó húslevest, majd abból egy ludaskását és a máj volt a negyedik étel.
Ludaskása Borbás Marcsi receptje nyomán
Itt most a libaaprólékkal dolgozunk: hát, farhát, nyak – nagyon fontos – szárny és belsőség. Mindent kisebb darabokra vágunk, itt a lényeget a csontos, pici húsdarabok adják.
Ebből egy nagyon erős húslevest főzünk, de csak annyi lét tegyünk rá, ami feltétlenül szükséges. Ízletes esszenciát készítünk, nem egy klasszikus húslevest. Mehet bele a leveszöldség és fűszer ízlés szerint: zeller, zsenge sárgarépa, és két fehérrépa kockára vágva, egy fej fokhagyma. A fokhagyma végét vágjuk meg, hogy jobban kijöjjenek az ízek. Mehet bele egy fej vöröshagyma héjastól, hogy szép színe legyen a lének, illetve só és bors.
A ludaskása eredetileg rizzsel készül, de Borbás Marcsi szerint izgalmasabb és teltebb a gersli, amit előző este már be kell áztatni.
Pattogtatott alföldi fekete rizs és töpörtyű ropogós
A neve hosszabb, mint elkészíteni. Libazsíron süssünk ki hájat, szép lassan olvasszuk és, ha már jól úszik, akkor kapcsoljunk magasabb hőmérsékletre. Ne sózzuk ilyenkor, mert nem lesz ropogós. Közben a fekete rizs ropogóst is készítsük el: tűzforró zsiradékba (3 dl olaj) szórjunk 1 marék alföldi fekete rizst, ami azonnal kipattog.
A libazsírba mehet a gersli, pirítsuk le, majd a levessel folyamatosan utántöltve főzzük meg. Az áztatás miatt hamar megfő, de úgy lesz az igazi, ha nem hagyjuk szétfőni, hanem eggyel korábban levesszük a tűzről.
Jöhet az ízesítés: sáfránnyal és borssal fűszerezzük a gerslit. Só nem kell bele, mert a leves sós.
Végül adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, húst és az aprított főtt zöldségeket.
A kása maradhat szaftos, mert úgyis besűrűsödik majd – így elkerülhetjük, hogy olyan legyen, mint a beton néhány óra múlva.
Aki szintén imádja Borbás Marcsit hallgatni, itt megnézheti az eredeti videót.
A ludaskása hozzávalói
Főzéssel és vásárlással kapcsolatos kérdéseidet is felteheted Ügyfélszolgálatunknak, ahol kollégáink két munkanapon belül díjmenetesen válaszolnak!
- 1 liba apróléka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 darab zeller
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1,5 dl libazsír
- libaháj kisütve
- 50 dkg gersli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csipet sáfrány
- 1 marék feketerizs és 3 dl olaj a sütéshez
Kiemelt képünk az eredeti videóból származó képkocka. Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=BjymaJcGw1s



