Vannak bőven hiedelmek, babonák, szokások, amik a takarításhoz tartoznak. Összeszedtük, mit nem szabad csinálni a takarítás kapcsán!

Régi seprű új házba? Nehogy!

Ha a régi seprűt tovább visszük magunkkal az új házba, az balszerencsét hoz. Hogy miért? Csak.

Takarítás szilveszterkor? Rossz ötlet!

Szilveszter napján olyannyira tilos takarítgatni, hogy még a szemetet sem szabad levinni. Hogy miért? Mert ezzel elmossuk, eltakarítjuk a szerencsénket is. Szilveszternek bulival kell telnie, nem takarítással.

Más babonák szerint az év első napján már nagyon is jó takarítani. Vannak, akik szerint olyan évünk lesz, amilyen az évünk első napja is volt. Ha tehát január elsején kitakarítjuk az otthonunkat, akkor az egész évben tevékenyek leszünk.

Ennek ellent mond egy népi hiedelem, mely szerint az újév első napján sem ajánlott a mosás, de főleg a teregetés nem, mert az balszerencsét hoz a házhoz, azaz kirázzuk a pénzt.

Péntek 13? Csak semmi takarítás!

Ha a péntek 13-ra esik akkor sem szabad takarítani. A takarítás elűzi a szerencsét, egy ilyen szerencsétlennek tartott napon pedig főleg.

Ne seperj éjszaka!

Ez a szokás még az ókorból származik. Akkor még nem volt áram. Ha pedig este a sötétben sepregettek, akkor könnyen kisöpörhettek olyan értéktárgyakat is, mint például a fülbevalók, gyűrűk. Logikus tehát, hogy szabállyá vált az éjszakai seprés kerülése. Mára pedig a babonában maradt meg.

Ne söpörj körbe másokat!

A legtöbben ismerjük a mondást: Ha valakit körbesöpörnek, az nem fog megházasodni. Ez tehát az egyik legrosszabb dolog, ami a hajadonokkal történhet. De van egy másik babona is a körbesöprés kapcsán. Eszerint, ha valakit körbesöpörnek, az hamarosan börtönbe kerül.

Ne tárold úgy a seprűt, hogy az a földhöz ér!

Takarítás után soha ne tárold úgy a seprűt, hogy az hozzáér a földhöz. Akaszd fel, vagy állítsd a szekrénybe. Ez a babona azon alapszik, hogy elviszi a háztól a szerencsét. Arra is figyelj, hogy ne támaszd egymásnak a seprűket, mert azok családi veszekedést okoznak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...