Márton napja, november 11-e számos népszokással és hagyománnyal kapcsolódik össze.  „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás, ezért nem hiányozhatnak ma az asztalról a libahúsból készült ételek, amelyek mellé újbort szokás inni. A Márton-napi hagyományok, hiedelmek szerint ilyenkor nem szabad takarítani, mert az nagy bajt hoz a házra; aki viszont spiccesen fekszik le, az szerencsés lesz a következő évben.

Szent Márton és a libák

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt az egyik leghíresebb védelmező szentünk legendájához. Szent Mártonhoz rengeteg históriát kapcsolnak, számos csodát és gyógyulást munkájának tulajdonítanak – de mi köze a libákhoz? Úgy tartják, Márton annyi jó cselekedetet hajtott végre élete során, hogy püspökké akarták választani. Márton ezt egyáltalán nem kívánta, ezért a pápai követ elöl a libák óljába bújt, de azok hangos gágogásukkal elárulták. Így végül kénytelen volt elfogadni a megbízást, Mártont 371-ben a franciaországi Tours város püspökévé avatták.

Márton-napi hagyományok

A hagyományok úgy tartják, hogy aki nem eszik libát ezen a napon, a következő évben éhezni fog. Sok helyen az adventi böjt Márton-napja után vette kezdetét, előtte még érdemes volt egy jóízűt enni – és inni. Márton napjára általában megforr az újbor, amit ezen a napon volt szokás megkóstolni. Ezért is jött létre a mondás: „A bornak Szent Márton a bírája!”. A hagyomány szerint a november 11-én felszolgált újbor vagy más néven Libás-bor gyógyító hatású.

Az evés-ivásnak kedvezett, hogy ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. A hiedelem úgy tartja, hogy aki november 11-én éjjel álmodik, az boldog lesz. Boldogságot hozhat az újbortól való spiccesség is, aminek köszönhetően a következő évben megmenekül az illető a gyomorfájástól és a fejfájástól.

Márton napján az is kiderült, milyen lesz a tél. Ha havazott, akkor latyakos, enyhe télre számíthattak, viszont ha nem fagyott ezen a napon, akkor kemény, hideg tél jött. A Márton-napi eső sem jelent jót, mert akkor rendszerint fagy, majd szárazság következik.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...