Vannak olyan farsangi hagyományok Magyarországon, amelyeket nem mind ismerünk. Persze az is lehet, hogy valamikor pontosan tudtuk, mi mit jelent, mára viszont ez a tudás elhalványult, nem emlékszünk rá, hogy egy-egy szokás mit szimbolizál. Hogyan magyarázzuk el a gyereknek, ha felnőttként mi sem vagyunk teljesen képben? Segítünk!

Viszlát karácsony és szilveszter, jön a vízkereszt és a báli szezon!

A farsang vízkereszt (január 6.) és hamvazószerda közé esik, számtalan népi hagyománnyal körítve. Ennek az időszaknak az a lényege, hogy a szabályokat felrúgjuk, kigúnyoljuk, de fontos a párválasztás szempontjából is. A mulatság végén a hagyományok szerint elűzzük a telet, virágvasárnapon pedig már a tavasz közeledését ünnepeljük.

Milyen kevésbé ismert farsangi hagyományok vannak Magyarországon?

  1. Január 22-e Vince napja, ami termésjósló nap. Így tartja a mondás: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince”. Tulajdonképpen az időjárás alapján jósolták meg a szőlőtermelők, hogy milyen bortermés várható.
  2. Február 2-a nemcsak egyházi ünnepet jelöl, hanem időjárás jósló napot is. Ha gyertyaszentelő napján kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, és még negyven napig tart a hideg. Ha viszont borús idő van, akkor a medve kint marad, mert a tavasz hamarosan megérkezik.
  3. A tánc és a báli mulatság lényege a párválasztás. A hagyományok szerint a lányok bokrétát adnak a fiúknak. Ha a legény abból pár szálat a kalapjára tűz farsangvasárnapon, azzal jelez a leánynak.
  4. A farsang csúcspontja a farsang farka, ami a húshagyó keddtől visszaszámolt három napot öleli fel. Ilyenkor tartják az álarcosbálokat és a karneválokat, na és persze a búsójárást is. A második nap az asszonyoké, korlátlanul ihatnak, táncolhatnak, mulathatnak. A harmadik nap a farsangtemetés, a húshagyó kedd. Ekkor égetik a kiszebábot, elriasztva a telet. A húshagyó keddet követően kezdődik a nagyböjt.
  5. A fánkot sem hiába készítjük és fogyasztjuk. Úgy tartja a mondás, hogy a termés annál jobb lesz, minél több fánkot eszünk farsangkor. A hangsúly a bőségen van. Egyéb más hagyomány is fűződik a fánkevéshez: azért is kell minél többet elpusztítani, hogy a háztető védve legyen a vihartól.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...