A karácsonyi időszak lezárult, köszöntöttük az új évet, lassan időszerű a kérdés, hogy mikor kell leszedni a karácsonyfát. Hagyományosan január hatodikán, vízkereszt napján bontjuk le a díszeket és köszönünk el a karácsonyfától, hogy kezdetét vehesse a farsangi időszak. Hová tegyük a fát, amit leszedtünk? Mikor szállítják el?

Mikor kell leszedni a karácsonyfát?

Január hatodika vízkereszt napja, ezzel zárul a karácsonyi ünnepkör és elkezdődik a farsangi időszak. A hagyományok szerint a karácsonyfát ezen a napok kell leszedni, ha ennél tovább várunk, az szerencsétlenséget hoz. Ha még hatodika éjjelén fent vannak a díszek a fán, akkor egész évben így is kell maradnia. 

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely három fontos momentumra emlékeztet bennünket: a napkeleti bölcsek látogatása a kis Jézusnál, Jézus megkeresztelkedése a Jordán vizében, és a Kánai menyegző, amelyen Jézus borrá változtatta a vizet. 

Mára leginkább az a népszokás maradt meg az ünneppel kapcsolatban, hogy ekkor szedjük le a karácsonyfát, szimbolizálva, hogy véget ért a karácsony és megkezdjük a farsangi időszakot.

Ha nem is a hagyományok miatt, de azért sem érdemes halogatni a karácsonyfa leszedését, mert a meleg lakásban kiszáradó fenyőfát a napok múlásával egyre nehezebb lesz megszabadítani a díszektől. Minél tovább tartjuk a karácsonyfát a lakásban, annál több tűlevél hullik le róla és annál nagyobb munkánk lesz vele.

Hová helyezzük ki a karácsonyfát és mikor szállítják el?

Az FKF Zrt. közleménye szerint vagy a rendes kukák mellé helyezzük, vagy pedig tegyük le a fákat a kijelölt gyűjtőpontokon. Amennyiben a házunkhoz tartozó kukák mellé tesszük ki a fákat, figyeljünk rá, hogy ne zárjuk el az utat vele, ne zavarjuk a gyalogosforgalmat és ne lógjon be az úttestre a fa, illetve ne akadályozzuk a parkolást sem.

Az FKF Zrt. úgynevezett fenyőfa járatai szállítják el a vízkeresztet követő időszakban a kihelyezett fenyőfákat, mert ilyenkor bontjuk le a legtöbben a karácsonyfákat. Becslések szerint 5-600.000 fenyőfát szednek össze az ünnepek utáni egy-másfél hónapban. Ezt az időszakot megelőzően, majd utána is normál hulladékszállító járművek viszik el a kirakott fákat, így mindenképpen elszállításra kerülnek. A kihelyezés időpontja nem befolyásolja a szállítást, az FKF Zrt. mindenképpen elviszi a kirakott fenyőfákat, csak arra figyeljünk, hogy szabályosan helyezzük a kukák mellé vagy a gyűjtőpontok valamelyikére.

“A kiszolgált tűlevelűeket először aprítjuk, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt, és villamos áramot” – olvashatjuk az FKF Zrt. oldalán.

Mi legyen a karácsonyi díszkivilágítással?

Időszerű a karácsonyi díszkivilágításokat is leszedni és elcsomagolni, hogy jövőre is jól szolgáljanak majd az ünnepen. Érdemes a világítások dobozát megőrizni vagy üres cipősdobozban eltenni, hogy ne sérüljenek pakolás és tárolás közben. A kültéri díszkivilágításokat tisztítsuk le és nézzük át, hogy nem sérültek-e meg az izzók. A beltéri világításokat is érdemes lehet átnézni. 

Jövőre így eggyel kevesebb feladatunk lesz az ünnepek előtt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...