Mikor jön a tavasz 2024-ben? A mostani szép, napsütéses idő mindenkinek jól esik, de vajon meddig marad meg? Kitart egészen tavaszig?

Tavasznak nevezzük azt az időjárási helyzetet, amikor az átlaghőmérséklet emelkedik, és a délutáni maximum-hőmérséklet a 20 fokot közelíti. A héten a legmagasabb hőmérséklet 13 és 18 fok között várható, esetleg pár fátyolfelhőt láthatunk napközben, késő este sem megyünk fagypont alá, legalábbis egy ideig. A szél felerősödhet, és egy északkeleti viharos lökésre is számíthatunk.

Becsapós lehet a hirtelen jött jó idő februárban

Attól még, hogy február elején van egy melegebb időszakunk, nem jelenti azt, hogy 2024-ben a tavasz korábban jön el. A meteorológusok azonban sejtik, mi vár ránk.

Azt állítják, hogy a jövő hét első felében visszatér hozzánk a februári időjárás, egy nagy mennyiségű, felhalmozódott hideg, sarkvidéki levegő által, ami Észak-Európa felől fog közeledni a Kárpát-medencéhez. Ekkor várhatóan a hőmérséklet napközben visszacsökken 5 fok körülire, éjszaka pedig fagypont alá.

Tehát a tavasz bár kis időre meglátogatott minket, nem marad sokáig. A februári második hideghullám biztosan eljön, és tartós hatása lesz. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a januári és februári enyhe periódusok után lassabban szokott jönni a tavasz. Várhatóan márciusban is hűvös időjárásra kell számítani, ne rámoljuk még el a télikabátokat. Sapka, sál is maradjon, hiszen a szeles időben könnyű megfázni. Még áprilisban is ritka lesz a 20 fok körüli hőmérséklet, maximum a második felétől fogjuk az igazi tavaszt megtapasztalni.

Ha jön a tavasz 2024-ben, az hogyan fog hatni szervezetünkre?

Sokaknak a gyenge melegfront hatása is kellemetlen tüneteket okozhat. Főleg az időseket, a krónikus betegeket viseli meg, de bárkire, még az egészséges szervezetű emberekre is ki tudja fejteni hatását. Nem csoda, hiszen a meteorológiai változások terhelik a szervezetet. Jelentkezhet alvászavar, fejfájás formájában, de ha fáradékonyabbnak érezi magát az ember és a teljesítő képessége is romlik mind fizikailag, mind szellemileg, az is könnyedén lehet az időjárásváltozás miatt. Nagyon oda kell figyelni, vigyázni kell ilyenkor, ugyanis a koncentrációs nehézségek mellett a balesetek gyakorisága is megnő. Ha valakinek szív-vagy érrendszeri betegsége van, szédülékenység is felléphet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...