A farsangi időszak kötelező eleme a szalagos fánk. Nagy különbség van a régi, hagyományos és az új receptek között, és bár mindegyik fánk, nem mindegyik olyan, mint az emlékeinkben. Mindenki fel tudja idézni a nagymamája által készített ételek csodás ízvilágát, amihez foghatót nehéz találni. Miben rejlik nagyszüleink süteményeinek sikere? Szerencsére vannak, akik megőrizték a régi recepteket és mindenki számára elérhetővé tették, pontos mennyiségekkel és egyszerű utasításokkal. Mutatunk egy kipróbált receptet.

Habár azt gondolhatjuk, a fánk készítés időigényes, bonyolult feladat, ne hátráljunk meg tőle. Az alábbi tuti recepttel biztosan sikerélményünk lesz!

A szalagos fánk

Kelt tésztáról beszélünk, amelynek a formázásában és a liszt minőségében rejlik a titka. Tehát ha tehetjük, inkább ne a szupermarketes finomliszttel készítsük el a tésztát. Keressünk egy kicsit jobb minőségűt.

Szalagos fánk hozzávalói (30 db):

  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 60 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 40 g élesztő (friss)
  • egy csipet só
  • 1 liter olaj (a sütéshez)

Langyosítsuk fel a tejet, keverjük hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 perc elteltével fog valószínűleg felfutni.

Amíg az élesztőt állni hagyjuk, szitáljuk át a lisztet, ettől még lágyabb lesz a fánk. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a már felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, végül pedig a sót. Ezután jól dagasszuk meg, akár robotgéppel, akár kézzel. Onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy elválik az edény falától és hólyagos.

Kelesszük lefedve, körülbelül 40-50 percen keresztül, 24-25 fokon.

Amikor duplájára nőtt, nyújtsuk ki lisztezett felületen 1 cm vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges méretű köröket. Rakjuk lisztezett tálcára és kelesszük még 15 percen át.

Az olajat forrósítsuk fel és helyezzük bele a tésztát. Mindkét oldalát át kell sütnünk. A láng ne legyen túl nagy alatta, nehogy nyers maradjon a belseje, illetve ne pakoljuk tele a lábost, hogy sütés közben szépen megnőhessenek a fánkok. A sütés módja sem mindegy: süssük 3 percen át fedő alatt az egyik, majd a másik oldalon.

Ha átsültek a fánkok, helyezzük őket papírtörlőre, hogy lecsöpöghessenek.

Ezután már csak rajtunk múlik, hogy frissen megszórjuk-e porcukorral, vagy úgy hagyjuk ahogy van. A baracklekvárt se felejtsük el mellőle!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...