Nagymama bevált receptje: hogyan készül a szalagos fánk?

A farsangi időszak kötelező eleme a szalagos fánk. Nagy különbség van a régi, hagyományos és az új receptek között, és bár mindegyik fánk, nem mindegyik olyan, mint az emlékeinkben. Mindenki fel tudja idézni a nagymamája által készített ételek csodás ízvilágát, amihez foghatót nehéz találni. Miben rejlik nagyszüleink süteményeinek sikere? Szerencsére vannak, akik megőrizték a régi recepteket és mindenki számára elérhetővé tették, pontos mennyiségekkel és egyszerű utasításokkal. Mutatunk egy kipróbált receptet.

Habár azt gondolhatjuk, a fánk készítés időigényes, bonyolult feladat, ne hátráljunk meg tőle. Az alábbi tuti recepttel biztosan sikerélményünk lesz!

A szalagos fánk

Ahogy a nagyi csinálja
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak fánk, farsang, nagyi receptje, olcsó
Adag(ok) 30 db

Hozzávalók

  • 500 gramm liszt (kelt tésztáról beszélünk, amelynek a formázásában és a liszt minőségében rejlik a titka. Tehát ha tehetjük, inkább ne a szupermarketes finomliszttel készítsük el a tésztát. Keressünk egy kicsit jobb minőségűt)
  • 200 ml tej
  • 60 gramm vaj
  • 5 darab tojássárgája
  • 50 gramm porcukor
  • 40 gramm élesztő (friss)
  • 1 csipet

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

Elkészítés

  • Langyosítsuk fel a tejet, keverjük hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 perc elteltével fog valószínűleg felfutni.
  • Amíg az élesztőt állni hagyjuk, szitáljuk át a lisztet, ettől még lágyabb lesz a fánk. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a már felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, végül pedig a sót.
  • Ezután jól dagasszuk meg, akár robotgéppel, akár kézzel. Onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy elválik az edény falától és hólyagos.
  • Kelesszük lefedve, körülbelül 40-50 percen keresztül, 24-25 fokon.
  • Amikor duplájára nőtt, nyújtsuk ki lisztezett felületen 1 cm vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges méretű köröket. Rakjuk lisztezett tálcára és kelesszük még 15 percen át.
  • Az olajat forrósítsuk fel és helyezzük bele a tésztát. Mindkét oldalát át kell sütnünk. A láng ne legyen túl nagy alatta, nehogy nyers maradjon a belseje, illetve ne pakoljuk tele a lábost, hogy sütés közben szépen megnőhessenek a fánkok. A sütés módja sem mindegy: süssük 3 percen át fedő alatt az egyik, majd a másik oldalon.
  • Ha átsültek a fánkok, helyezzük őket papírtörlőre, hogy lecsöpöghessenek.
  • Ezután már csak rajtunk múlik, hogy frissen megszórjuk-e porcukorral, vagy úgy hagyjuk ahogy van. A baracklekvárt se felejtsük el mellőle!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is:

Kérdésed van?

Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, segítünk!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Állami támogatás elektromos autóra: 4 millió forintot adhatnak járművenként

2025. március 31. a pályázatok beadásának határideje, a járműveket pedig legkésőbb 2026. április végégig kell beszerezni.

Így készíts fokhagymás mézet! Csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, és még 7 áldásos hatás

Napi 1 kanál ebből a keverékből távol tartja a betegségeket. Csupán méz és fokhagyma kell hozz, készítsd el!

Kisgépkölcsönző nyílik a budai kerületi önkormányzatnál

Kisgépkölcsönző nyílik a II. kerületi önkormányzatnál - a hírt a polgármester, Őrsi Gergely...

Szürkehályogra 14.500 forint adókedvezmény jár: utólag is kérhetjük a kifizetést

Bizonyos súlyos betegségekkel élők számára adókedvezmény jár. Ennek összege a minimálbér egyharmadának 15%-a...

Mennyit fogyaszt egy klíma, ha fűtésre használod? Meglepő, de nem annyit, mint gondolnád

Tényleg az elektromos fűtés a legolcsóbb? Mutatjuk mennyit fogyaszt egy klíma, ha egész napos fűtésre is használod.

10 kérdéses retró kvíz: tudod, mi volt a dollárbolt?

Ha szeretnél egy kis nosztalgiát csempészni a napodba, ez a kvíz neked szól!