A tökéletes bográcsgulyás titka: egyetlen összetevőn múlik az ízharmónia

Mindenki más receptre esküszik és valószínűleg minden családnak megvan a saját kedvence. Kell-e bele fokhagyma, dehogy kell, a són és borson kívül semmilyen fűszer nem kell bele, csak a hús a lényeg, stb. Mindenkinek megvan a saját tuti receptje, de egy biztos: olyan még nem volt, hogy ne fogyott volna el jó ízzel a bográcsban főtt klasszikus. Akárhonnan nézzük, a tökéletes bográcsgulyás titka az egyszerűség. A tökéletes pörköltről itt írtunk.
A tökéletes bográcsgulyás receptje
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús, például lábszár
- 80 g sertészsír
- 30 dkg vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa felkockázva
- 20 g fűszerpaprika
- só
- 1 kg burgonya
- csipetke (lásd lejjebb)
- 2 liter víz

Elkészítés:
A húst 2 cm-es kockákra vágjuk (kisebbre, mint a pörköltnél). Lábszár esetén lesz dolgunk a tisztítással, de a profik arra esküsznek. A bográcsba először menjen a zsír, azon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát.
Jöhet rá a hús és a só, majd a húst elkezdjük pirítani, nagyjából 10-15 percig. Ezután jön a pirospaprika, itt húzzuk le a tűzről a bográcsot, nehogy leégjen, mert akkor megkeseredik. Ezután már hozzáadhatjuk a vizet. Érdemes először 1 litert hozzáadni, aztán fokozatosan a többit, mert ez is ízlés kérdése, hogy ki mennyire sűrűn szereti, mekkora a tűz és mennyit vizet fő el a bogrács.
Nagyjából 3 órán keresztül főzzük a bográcsgulyást, ez a hústól is függ. A burgonyát és a répát ráér a végén hozzáadni, a csipetkének kicsivel több kell. Azaz itt érdemes a csipetkére fél órát rászámolni, a zöldségekre elég 15 percet.
Tudtad, hogy főzéssel kapcsolatban is keresheted Ügyfélszolgálatunkat? Próbáld ki! Két munkanapon belül válaszolunk neked!
A tökéletes bográcsgulyás mellé tökéletes csipetke dukál
Egy 4 személyre szóló receptet mutatunk.
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só

- A lisztet tálba szitáljuk és megsózzuk.
- A közepén kialakítunk egy mélyedést, ebbe kell ütni a tojást és elkeverjük a lisztet a tojással.
- Gyúrjunk a lisztből és tojásból egy sima, egynemű tésztát, majd fóliába csavarva pihentetni kell 20 percig.
- Jöhet a formázás, lisztezett deszkán. Nyújtsuk ki két-három milliméter vastagra a tésztát és csípjük apró darabokra.
- A csipetkét elég a főzés utolsó öt percében a bográcsgulyáshoz adni.