Minden februárban eljön az idő, amikor a gyerekek bejelentik otthon: farsang lesz az óvodában. Ilyenkor a szülők csendesen pánikba esnek, hiszen tudjuk: az utolsó napokban éjfélkor még karikás szemmel tüllszoknyát varrunk és papír koronát ragasztunk majd. Illetve eldöntjük, hogy ilyet soha többé. Aztán mégis, mert milyen jó megvalósítani a gyerek álmát, hogy végül Pókemberként, Elzaként, vagy dobókockaként tömje magába a farsangi bulin a csokis kekszet.

A büdzsé idén sem óriási, éppenhogy csak elkezdtük összeszedni magunkat a karácsony után. És jelmezt venni egyébként is mindenki tud, mi inkább megmutatjuk, mi is az a kézügyesség! Később az éjféli dobócsillag gyártásnál belátjuk majd, hogy nincs a vásárlással semmi baj és abbahagyjuk az ítélkezést is. Ha itt a farsang, kéne egy jó jelmez, de nem szeretnénk sokat költeni rá, most jöjjön néhány jótanács. Így a költségvetés sem borul és időnk is marad egy jó farsangi fánkra.

Kész farsangi jelmezek és az újrahasznosítás

Az online piacterek és facebook csoportok tele vannak egyszer használt farsangi jelmezekkel. Egy ovis gyerek ritkán veszi fel újra ugyanazt, úgyhogy jó eséllyel találunk megfelelő állapotú jelmezt a teszveszen, a jófogáson, vagy az anyukás csoportokban is. Csoki maszatra azért számítsunk, tisztításra jusson idő.

Ha offline keresgélnénk, a turkálók rendesen rámennek a farsangra. Külön szekció van a jelmezeknek, vegyes méretben és minőségben. Itt kész ruhákat és alapokat is találunk. De érdemes az olcsó gyerekruhák között is keresgélni, hiszen egy párszáz forintos tüllszoknya, vagy egy kis mellény nem nagy kiadás, de rengeteg munkaórát megspórolunk vele.

A jelmez fontos részletei: a kellékek

Fegyver nélkül nincs katona, korona nélkül nincs királylány. A kellékek nehezebb kategória, mivel elég ócskák és törékenyek, ritkán élnek túl több harcot és/vagy farsangi bált. Ezek újonnan sem drágák, minden játékbolt tart belőlük jó sokat. De ha a fenntarthatóság is cél, ne gyarapítsuk velük a műanyag hulladékok tengerét, kérjünk inkább kölcsön. A Miutcánk a környékbeli lakókat fogja össze, de szinte minden kerületnek van már saját fb csoportja, tegyük fel ott is a kérdést bátran.

Father and daughter having dance lesson, dad teaching little girl dancing at home

Örök farsangi klasszikusok

A hercegnők

A legegyszerűbb, ha kislányunk csak simán hercegnő szeretne lenni, de nincs mindig ilyen szerencsénk. A kedvenc meseszereplők gyakoribbak: ilyenkor minden csoportban van tíz Elza, nyolc Ariel és néhány Hófehérke is.

Ha tudunk varrni, van gépünk és időnk, már csak olcsó anyagra van szükség. Ha viszont nem tudunk és szeretnénk, inkább kész ruhákat keresgéljünk, mert egy szépen szabott Elza ruha nagy falat.

Viszont isteni ötlet a pólókból varrt hercegnő ruha! Kell egy jó varrógép és némi hozzáértés, de elnézve a kislányokat, megéri a fáradtságot.

A képregényhősök

Fiúk körében Pókember, Hulk és Amerika kapitány népszerűsége továbbra is töretlen. Gyakori kívánság a Star Wars karakter is, de 2022 valódi slágere a Lego Ninjago. Ezek a figurák különböző színű ninja ruhát viselnek, viszont Lego fejet is, amihez bizony oda kell tenni magunkat.

Ha jók vagyunk kartondoboz vágásban és van maradék hungarocell is otthon, igazán olcsón megúszhatjuk a feladatot.

De kartonból tartós, menő Lego fejet is készíthetünk, amit aztán máskor is felhasználhatunk. Esetleg kölcsön adhatunk a következő bepánikolt generációnak.

Kis állatbarátoknak

A mese karakterek és hősök mellett a farsang állandó szereplői az állatok is. A hajpántra ragasztott cicafül, rajzolt bajusz és egy fekete harisnyából készült cicafarok egyszerű és aranyos megoldás. De ha ennél egy kicsit bonyolultabban is bevállalunk, még kedvesebbé tehetjük a jelmezt.

Maradék filcből készülhet egy maszk és egy színben passzoló kapucnis pulcsira még pocakot is varrhatunk. Ezzel a módszerrel bármilyen állatot könnyedén és egyszerűen elkészíthetünk, ráadásul a pulóver is tovább hordható marad.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...