Listába szedtük a legtöbb energiát használó háztartási eszközöket, berendezéséket, hogy könnyebb legyen takarékoskodni. Íme!

Porszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló – korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogyan érdemes ezeket a gépeket használni, ha lefaragnál a költségekből. A legnagyobb energiavámpír fogyasztók számbavételével sem maradunk adósak, lássuk:

Fűtési és hűtési rendszerek

Hiszed vagy sem, ezek akár egy havi fogyasztásod felét is kiteszik. Spórolnál? A családot természetesen nem kell megfagyasztani, maradjunk a józanság talaján: ha csak néhány fokkal veszed lentebb a termosztátot, a következő számlán már látni fogod a hasznát.

Bojlerek, vízmelegítők

Tipikus energiafalók, amelyek a teljes havi energiafogyasztás akár 20%-áért is felelősek lehetnek. Csökkentenéd a kiadásokat, de nincs ínyedre a hideg vizes tusolás? Sok helyen a bojler 60°C-ra vagy magasabb értékre van állítva, ennél viszont alacsonyabb hőfokon is meghúzhatod a határt: a 10°C-kal alacsonyabb hőmérséklet sem a mosogatásnál, sem a zuhanyzásnál nem fog gondot okozni. (Arról, hogy hány kinek hány fokra érdemes állítani a bojlerét, az E-on itt írt részletesen.)

Mosógépek, szárítók

Ezek az eszközök akár az összes fogyasztás 10%-át tehetik ki havonta. Gondoskodj arról, hogy a berendezések minél magasabb hatásfokon üzemeljenek: tisztítsd ki a gépeket rendszeresen, ügyelj a szűrők ürítésére, és mosásnál/szárításnál sose pakold túl a ruhát! Ha betartod ezt a néhány apró szabályt, nemcsak az eszközeid élettartamát hosszabbítod meg, hanem a fogyasztásodból is lefaraghatsz.

Még egy kézenfekvő tipp: lehetőség szerint moss alacsonyabb hőfokon. (Nyilván erősen szennyezett ruhát lehetetlenség hideg vízben tisztára varázsolni, de jusson eszedbe, az irodába felvett blúzok, ingek stb. kevésbé koszosak, mint a kutyasétáltatós szett. Szelektálj ennek megfelelően!)

Világítás

Külön-külön nem fogyasztanak sokat a lámpák és izzók, de együtt akár a havi energiaszükséglet 5%-át elérhetik. Ha az elmúlt években nem történt meg, akkor most van itt az ideje a cserének: kezdve az energiatakarékos izzóktól, a kompakt fénycsöveken át, egészen a LED világításig rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre.

Kütyük

A tévé sem fogyaszt keveset, de a médiaboxokkal, játékkonzolokkal, egyéb szórakoztatási eszközökkel kész energiazabáló különítményt alkotnak. Ezek kikapcsolva, ’stand by’ állapotban is használnak némi áramot, ezért ha nincs rájuk szükség, húzd ki mindet a konnektorból. Egy (vagy több) kapcsolós elosztó beszerzésével könnyíthetsz a helyzeteden, így nem kell folyton a vezetékekkel vacakolni.

Hűtők, fagyasztók

Nincs mese, ezeket nem kapcsolhatod ki, 0-24-ben működnek. Akárcsak a mosó- és szárítógépeknél, azzal teszed magadnak a legnagyobb szívességet, ha ügyelsz az ideális működésre. A gép teljesítményét befolyásolja a kondenzátor (hőleadó rács a hátoldalon), tisztítsd ki rendszeresen, kb. félévente ajánlott. (Legalább ilyen fontos a jégtelenítés, meg úgy általában az, hogy sűrűn kipucold magát a hűtőt.)

Másik dolog, amit megléphetsz, amennyiben a fogyasztás csökkentése a cél hosszú távon: vásárolj energiatakarékos modellt!

Számítógép, laptop, egyéb irodai eszközök

Rengeteg energiát pazarolsz, ha órákra tétlenül hagyod a gépet. Ne szórd ki a pénzt feleslegesen az ablakon, inkább állítsd be az alvó üzemmódot! Jó megoldás még gyengébb fényerővel használni a monitort, ha pedig nincs szükséged a számítógépre, válaszd le a hálózatról!

A feltöltött laptopot sem célszerű bedugva hagyni, mert ezzel is csak pocsékolsz. Akárcsak a tévét, a nyomatót, a többi irodai eszközt, a töltőket is érdemes kihúzni a konnektorból, amikor már nem kellenek.

Mosogatógép

Kakukktojásnak számít, mert nem tartozik a legnagyobb energiafogyasztók közé, viszont okos használatával spórolhatsz. Az első lépés, hogy csak akkor indítod el, ha sikerült teljesen felölteni – a mosógépet sem üzemeled be két pár zokni miatt, miért lenne ez másként néhány evőeszköz, pár tányér esetében? Továbbá, ha belegondolsz, a szárító funkcióra sincs feltétlenül szükséged, ajánlott ezt is kikapcsolni.

Konyhai kisgépek

A kenyérpirítók, fritőzök, vízmelegítők, mikrók és társaik észrevétlenül is megdobhatják a fogyasztást: összesen a teljes energiaszükséglet 13%-át is kitehetik. Arról, hogy miként érdemes ezeket használni, itt írtunk. A magyar háztartások többségében egyébként is több az eszköz, mint amennyire szükség van. Szabadulj meg a feleslegtől, és dolgozz egy szellősebb, kevesebb energiát pazarló konyhában!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...

Keveset költ Magyarország a szociális kiadásokra és ez hosszú távon is nagy bajt okoz

Az európai uniós tagállamok átlagosan a GDP 27 százalékát költik szociális kiadásokra, Magyarország ehhez képest csak 16 százalékot- derül ki az Eurostat adataiból. A...