Ajándék volt, egyszer még jól jön, majd hordom, ha…  és társaik. Inkább keressük a kifogást, mint hogy megszabaduljunk a feleslegessé vált használati tárgyaktól. Oké, nem rossz, ha egy-két dologból több is van a háznál, de minek őrizgetsz egy tucatnyit? Szánd rá a magad a szelektálásra, mutatjuk, miből lesz a túl sok.

1. Lepedő, ágynemű – kell egy szekrényre való?

Rongyos, foltos, elvékonyodott, megsárgult, de ha esetleg… nem jön el az esetleg, te sem használod szívesen, vendégnek meg pláne nem fogod odaadni. Ágyanként/személyenként 2 lepedő/huzat teljesen elegendő, ha nem szokásod halogatni a mosást. (Lehet 3, ha kevésbé vagy naprakész.)

Mit tegyél azzal, ami nem kell? Ennél a ruházati üzletláncnál leadhatod felesleges textíliákat, de felajánlhatod állatmenhelyeknek, szervezeteknek is.

2. 4-5-féle pohár, tizensok bögre – minek, úgyse használod

Kicsi az eszpresszónak, nagy a víznek, egyféle a bornak, másik a sörnek, a rövidnek kétféle. Minek? Hacsak nem üzemeltetsz otthon vendéglátóipari egységet, ennyi különböző pohárra tuti nincs szükséged. Ugyanez áll a bögrékre, csészékre, valahonnan (emlékbe) hozott repoharakra. Már csak azért is érdemes szelektálni, mert ha nem áll rendelkezésre belőle nagyjából végtelen számú, kevesebbet kell elmosni.

3. Ételhordó, Tupper, egyéb műanyagok – ne gyűjts, ne tárazz!

Jól záródó, strapabíró, normális méretű ételtartó dobozok kellenek a családnak, főleg, ha ez ebédet anya-apa otthonról viszi. Mikor sok? Ha a fejedre borul a szekrényből, ha ezt tartod az ágyneműtartóban – láttam már ilyet –, ha sosem találod a tetőt. Tartsd meg a minőségi darabokat, válj meg a leharcoltaktól, a fagyis dobozoktól és mindentől, amit nem használsz. Tipp: itt írtunk arról, mennyi eszköz kell egy tökéletes konyhához.

4. Törölközők, konyharuhák – ne várd a királyi családot, használd!

Hétköznapi, ünnepi, vendég… megvan ez a jelent? Ha nem is sorold 11 kategóriába, de van egy polcnyi tökéletes állapotú, soha elő nem vett törölköződ, az tényleg túl sok. Mondjuk ki, felesleges. Hasonló a helyzet, mint a lepedőknél, ágyneműknél: válogasd ki a leharcoltakat, a max. 3-4 kéztörlés után totál nedves mini méretűeket, és kezd el használni az újakat/nagyon megkímélteket.

A konyharuha fogyóeszköz, valóban, de nincs szükséged 4 darabnál többre. Ha már betáraztál egy tucatot, ne dobd ki, viszont ne is szaporítsd a számukat. Ugyanez a puccos törölközőkre is érvényes.

5. Kencék, tisztítószerek – legyél tudatosabb!

Ne ülj fel a hájpnak, mielőtt megveszed a következő „csodaszert”, nézz utána, valóban megéri-e az árát – áll ez a krémekre, hajra valókra, méregdrága vegyszerekre egyaránt. Ezen az oldalon rengeteg terméket megtalálsz (összetevőkkel együtt), és olyanoktól olvashatsz értékeléseket, akik már kipróbálták, használják az adott dolgot. Spórolnál? Kezd ennél a kategóriánál! Egy sor felesleges kiadásától megkímélheted magad némi önmérséklettel és utánajárással.

Minek kell mennie otthonról? Amit sosem használsz, vagy ami nem vált be. Az nem baj, ha a már kipróbált termékekből van 1-2 pluszba, de óva intünk attól, hogy leárazásnál tízesével hord haza ezeket. Vegyeskereskedésben akarsz lakni? Na, ugye.

6. Smink, pipere – a kevesebb több

Embere válogatja, kinek mi a sok, mennyit használ ezekből a hétköznapokban. Örök érvényű szabály, ha nem tudod rendszerezni, átláthatóan tárolni, akkor a kelleténél biztos több van. Tekintve, hogy a kozmetikumoknak, sminkeknek is van szavatossága, nem érdemes nyitott állapotban évekig tartogatni. Ha elejét vennéd, hogy újabb felesleges darabra ruházz be, elsőként tanuld meg, hogy mi állj jól, hogyan kell a meglévőkkel szépen dolgozni. Inkább válassz egy-egy minőségi terméket, mint sok filléres gagyit (akik használnak ecsetet, pontosan tudják, mekkora a különbség).

7. Dekor – mennyi az elég?

Megint csak ízlés kérdése, de semmitől nem tűnik olyan zsúfoltnak a lakás, mint az ajándékba kapott gyertyák, csepreszek, porcelánfigurák, vázák stb. kaotikus halmazától. Főleg, mert a por is iszonyat gyorsan megáll rajtuk. Mi van ilyenkor? Ha már gyertya, akkor használd el, ne várj a különleges alkalmakra. Hogy a többivel mit kezdj, az már egy fokkal nehezebb. Az eszmei értékkel rendelkezőket természetesen tartsd meg, de minden olyan, nem kifejezetten gyűjteménybe való dolgot engedj el, amit csak kerülgetsz a hétköznapokon.

8. Könyv – tényleg nem dobjuk ki?

Fogós kérdés. Igen, a könyv valóban érték, de ha vitrin mögött nézegetjük, és egyre csak gyűjtjük, semmivel sem több, mint egy giccses váza. Általánosságban, ha egyszer olvastad és többet nem tervezed, akkor nincs rá szükséged (vagy ha bele sem néztél és nem is fogsz). Ha több ilyen, jó állapotban lévő köteted is van, ezeket felkínálhatod antikváriumoknak, könyvtáraknak, a Cseriti bolthálózatnak, de szívesen fogadják a különböző szervezetek is. (Előtte egyeztess velük, mert nem mindent tudnak átvenni.)

Ha már így is terebélyes helyet foglal el a házi könyvtárad, érdemes lehet könyvolvasóra váltani. Az élmény valóban más, viszont bárhová magaddal vihetsz hónapokra elegendő olvasmányt – azért ez nem olyan rossz.

9. Ruha – ha már unod, ne tartsd meg!

Tele a szekrény, de nincs mit felvenned; nem hordod, mert nem szereted; valamilyen átalakításra vár, de már mióta; kihíztad/kifogytad – űzd ki a ruhadémont, szabadulj meg a felesleges cuccoktól! Kidobni nem kell, ha érzed magadban a potenciált, akkor add el a neten. Ha nem vacakolnál ezzel, akkor célozd meg a karitatív szervezeteket, a Cseriti boltokat (fontos, jó állapotú, még hordható darabokkal!). A fővárosi hulladékudvarokban is gyűjtik a ruhákat, és mint fentebb írtuk, az egyik fast fashion üzletláncnál is leadhatod (ott a minőség sem számít).

10. Játék – a gyerek nem vétkes, te annál inkább!

Ha gyerek van a háznál, minden tudatosság ellenére előbb-utóbb felgyűlik legalább egy doboznyi kinőtt, megunt vagy csak borzasztóan idegesítő játék (minek az embernek ellenség, ha vannak rokonai, ugye). És akkor még nem beszéltünk a hiányos kártyapaklikról, a kétszer próbált társasjátékokról, a megőrzött, de már soha elő nem vett PS3-ról, meg a kindertojásból származó műanyag izébizékről. Ki velük! Amit lehet, adományozz el, másoknak még sok örömet szerezhetnek.

Játéka nemcsak a gyereknek, felnőttnek lehet – igen, néha a gazdival is elszalad a ló. Kutyának, macskának felesleges egy tonna plüsst, labdát, hurcibálható dolgot megvenni. Igazából boldogan elvannak 2-3 játékkal, vagy akár egy bottal is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...