Nem a reklámokban agyonhirdetett, felesleges vegyszerekkel tudod megóvni az értékes berendezéseket, hanem teljesen másra kell figyelni a gazdaságos és gondtalan üzemeltetéshez. Mutatjuk, mit kell tudni a háztartási gépek karbantartásáról.

Mosógép – ne tömd túl!

A vízkővel teljesen fölösleges vesződni, ahogy egy mosógép sem igényli a külön mosógép elmosó vegyszert és programot. Ezekkel csak fölöslegesen költesz, és terheled a környezetet. Aki látott már tíz évig agyonhasznált mosógépet belülről, tudja, nyomokban van bennük vízkőlerakódás.

A mosógéped egy dolgot nem akar, hogy túltömd. Nézd meg a használati utasítást, és ne rakj bele több ruhát, mint az ott megadott érték. Többségük már jelzi, ha a szűrő eltömődött szöszökkel, ezt is ellenőrizd rendszeresen.

A szűrőt a mosogatógépben is érdemes rendszeresen kitakarítani.

Hűtőszekrény – figyelj az elhelyezésre!

A legfontosabb, hogy nem mindegy, hova rakod. Ne a sütő és a tűzhely mellé, fölösleges terhelésnek teszed ki ezzel a gépet. Ideális esetben a kamrában a helye, már ha van kamra.

Ha a modell régi, a hátoldalán elhelyezkedő csöveket (kondenzátor) évente takarítsd le, sokkal hatékonyabbá teszed a működést. Újabb modelleken ezek már fedetten helyezkednek el, nem fogod megtalálni, nincs is vele dolog.

Ha nem állva szállítod, felállítás után 24 óráig ne kapcsold be.

Sütő és főzőlapok – csak óvatosan!

Az öntisztító sütőket semmiképpen se terheld hideg zsíroldóval és egyéb brutális vegyszerekkel, használd a programot. A gázrózsák legfeljebb rendszeres tisztítást igényelnek, de a kerámia és indukciós lapok igencsak utálják a kifutott, és leégett ételeket, ezeket semmiképpen se kapard fel azzal, ami a kezed ügyébe akad, lehet kapni kifejezetten erre a célra fejlesztett eszközt, ami nem karcolja össze a felületüket.

Robotgép és botmixer – ne használd agyon!

Ezeket ne égesd le. Szerencsétlen botmixer különösen érzékeny a túl magas fordulaton, hosszú ideig pörgetésre, leég, vége, ezek egy perc üzemnél nem bírnak többet. A komolyabb, álló robotgépeket tilos döntögetni, véletlenül se szállítsd, vagy tartsd így – nem mintha ez életszerű lenne – mert az olaj kifolyik.

Vasaló – ügyelj a vízre!

Használd desztillált vízzel a gőzölős vasalót, és ha hosszabb ideig nem használod, ürítsd ki a vizet, ne rohadjon bele.

Figyelj oda a műszálas textilek vasalására, azok rendkívül könnyen odaégnek a talpra.

Porszívó – mindent nem lehet

Ne szívj fel százas szögeket, meg úgy általában semmit, ami éles, nagy és kemény.

Értékes, komoly kávégép – szakszerviz kelleni fog

Nem a harmincezres kis legóvacakra gondolunk, az az eldobható kategória, hanem a kávégépekre. Utóbbiak rendszeres szakszervizt igényelnek, ezek üzemeltetése ezzel jár, mielőtt vásárolsz egy ilyen ipari műremeket, feltétlenül vedd figyelembe ezt az igényt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...